Германия ще намали наполовина вноса на руски петрол до лятото, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес и ДПА.

До средата на годината вносът на руски петрол ще бъде намален наполовина, а до края на годината планираме да бъдем почти независими, посочи Хабек пред журналисти.

Страната иска силно да намали голямата си зависимост от енергийните ресурси от Русия, като от есента ще може да се справя и без руски въглища.

Този процес обаче се очертава по-бавен за руския газ, от който страната зависеше на над 55 на сто преди кризата, отбелязва АФП. Според Берлин, Германия може да стане в голяма степен независима от руския газ до средата на 2024 година.

Преди инвазията в Украйна, Германия внасяше една трета от петрола си и около 45 процента от въглищата от Русия, според статистически данни на германското правителство.

Компаниите, купуващи течни изкопаеми горива, вече оставят договорите им с руските доставчици да изтекат, не ги възобновяват и се обръщат към други доставчици, изтъква правителството.

Страната вече намали вноса на руски газ през последните седмици и те вече са 40 на сто спрямо 55 на сто преди инвазията в Украйна.

Германия отпусна 1,5 милиарда евро в началото на март за мащабни покупки на втечнен газ, доставян през океана от източници като Катар и САЩ.

Но Германия засега няма терминал за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) и зависи от инфраструктурите на европейските си съседи. Според източници на "Шпигел", германското правителство проучва възможността за три плаващи терминала за втечнен природен газ в Северно и Балтийско море. 

По данни на Световната банка Германия внася около 60% от енергията, която използва. През 2021 г. стойността на вноса на изкопаеми горива и електроенергия възлиза на около 80 милиарда евро, или малко над 2% от БВП. Зависимостта на Германия от Русия се измерва на около 1/3 от общото потребление на енергия.