Ако проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB), която изгражда интерконектора Гърция-България, не подаде документи в КЕВР до края на декември за сертифициране като оператор на този газопровод, ще означава, че проектът със сигурност ще закъснее. Причината за това е, че сертифицирането трябва да се извърши в срок не по-късно от 6 месеца преди влизане в търговска експлоатация на интерконектора. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на експертната онлайн дискусия "Природен газ - перспективи за България", цитиран от БТА. Той уточни, че след известни отлагания последният срок, в който интерконекторът трябва да бъде завършен до 31 декември, е съпътстван от срок 30 юни за влизане в действие на газопровода.

"Към момента такива документи не са предоставени", изтъкна Иванов. По думите му, ако срокът бъде пропуснат, това е ясен сигнал, че ще има намерение и този последен срок да не бъде спазен и да бъде отложено въвеждането в експлоатация на интерконектора.

Иванов припомни, че КЕВР вече издаде лицензия на "Ай Си Джи Би" като оператор за пренос на природен газ през интерконектора Комотини - Стара Загора, което е първата стъпка. Втората трябва да е сертифицирането на оператора на интерконектора.

В петък вече бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков отговори в рамките на парламентарния контрол на въпрос именно за изпълнението на строителството на интерконектора. По думите му през последните месеци нивото на работа на изпълнителя на строителството е критично незадоволително и с този темп строителят няма да завърши проекта в срок до 31 декември 2021 г., което има вероятност да се отрази и на крайния срок за въвеждане на газопровода в търговска експлоатация - 1 юли 2022 г.

Съгласно информацията от проектната компания "Ай Си Би Джи" строителството е в напреднала фаза, като се твърди степен на завършеност 70 процента. В същото време обаче остават за изпълнение множество дейности и доставки, които биха отнели значително време за изпълнение, каза Живков в петък. Той добави, че поради забавяне на изпълнението на строителството на интерконектора Гърция-България, българската страна настоява от 1 януари 2022 г. да се начисляват и налагат на строителя неустойки, както предвижда договорът.

Политическа офанзива от последните дни

Ускоряване на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция обсъдиха в телефонен разговор на 10 декември президентът Румен Радев и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Президентът Радев говори за проекта и пред председателя на ЕС Шарл Мишел в понеделник. Изграждането на интерконектора между България и Гърция ще допринесе за енергийната сигурност не само в региона, а и за цяла Европа, е заявил във видеоконферентния разговор Румен Радев.

На свой ред премиерът Кирил Петков отбеляза във вторник, че ще провери и реализацията на проекта за гръцката газова връзка.

Заем за проекта от ЕИБ

Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, получи третия транш от финансирането по линия на Европейската инвестиционна банка, съобщиха от компанията на 9 декември. Сумата в размер на 30 млн. евро е отпусната в началото на месеца след завършена проверка от страна на ЕИБ на извършените дейности по реализацията на проекта.

Договорът с ЕИБ е подписан в края на 2019 г., като обезпечава финално финансирането на газопровода. Банката отпуска финансиране в размер на 110 млн. евро като заем, който е обезпечен с държавна гаранция от българска страна. Сумата се дава на проектната компания на четири отделни транша, като преди всеки от тях ICGB преминава обстойна проверка както на документацията, така и на терен. Траншовете се одобряват за изплащане единствено при доказване на качествено извършени дейности и изпълнени доставки на оборудване, за да се гарантира пълен контрол и прозрачност при използването на отпуснатите средства.

Предвижда се последният транш в размер на 19,9 млн. евро да бъде усвоен през второто тримесечие на 2022 г., като сумата ще покрие разходите по доставки на оборудване, се посочва в съобщението.