Германският канцлер Олаф Шолц откри в северния град Вилхелмсхафен първия в Германия плаващ терминал за втечнен газ, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Построяването на съоръжението за рекордно краткия срок от само десет месеца показва, че Германия е в състояние да изгражда нова инфраструктура с бързи темпове, каза социалдемократът на церемонията по официалното откриване.

На откриването присъстваха също министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените и финансовият министър Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия, както и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който също като канцлерът е представител на Германската социалдемократическа партия.

Плаващият терминал, който се намира в Северно море край бреговете на Долна Саксония, има за цел да помогне на Германия да запълни липсите от газ при отсъствието на доставки от Русия.

Основният елемент от терминала е почти 300-метровият специален кораб "Хьог Есперанца" (Hoegh Esperanza), на който ще се извършва процесът по превръщане в газообразно състояние карания с танкери втечнен природен газ, за да може след това да захрани газопреносната мрежа на Германия.

Шолц откри терминала от борда на туристическия кораб "Хелголанд". За церемонията на плавателния съд се бяха събрали около 400 гости.

До края на годината се очаква да бъдат построени още няколко подобни терминала: в Брунсбютел (провинция Шлезвиг-Холщайн), Щаде (Долна Саксония) и Лубмин (провинция Мекленбург-Предна Померания), плюс още един във Вилхелмсхафен. Според министерството на икономиката те могат да осигуряват една трета от природния газ, необходим на Германия.

Шолц даде началото на строежа на терминалите във Вилхелмсхафен и Брунсбютел на 27 февруари, три дни след началото на руската инвазия в Украйна.

Първият в Германия плаващ терминал за втечнен газ върху кораба "Хьог Есперанца"

Снимка: AP/БТА