Концернът "Шел" (Shell - преди известна като Royal Dutch Shell) е готов при необходимост, например в случай на спиране на доставките на газ заради въвеждане на санкции срещу Русия, да увеличи партидите гориво за Европа. Това съобщи днес агенция Блумбърг, като се позова на главния изпълнителен директор на компанията Бен ван Берден.

Разбира се, че ще се намесим и ще направим всичко възможно, за да осигурим доставките на газ за Европа, е заявил Ван Берден в телефонен разговор за финансовото състояние на компанията. "Шел" може да помогне, управлявайки ефективно европейските си активи и пренасочвайки втечнен природен газ към континента, както направи миналата година, е подчертал той.

Shell ще увеличи дивидента си и ще изкупи обратно повече акции, след като високите цени на петрола и газа помогнаха на концерна да постигне сериозна печалба за миналата година след силно четвърто тримесечие.

Коригираната печалба на петролната група със седалище в Обединеното кралство за 2021 г. - мярката за печалбата, която анализаторите най-отблизо проследяват - нарасна до 19,3 милиарда долара от 4,8 милиарда долара година по-рано, когато пандемията удари търсенето на петрол, отбеляза FT.

Печалбата за последните три месеца на годината достигна 6,4 милиарда долара, надминавайки прогнозата на анализатори от 5,2 милиарда долара и 393 милиона долара през същия период на 2020 година и 2,9 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Ван Берден каза, че 2021 г. е била "важна година" за бизнеса. В резултат на това компанията ускорява разпределението на печалба към акционерите, каза той, с ангажимент да изкупи обратно акции за 8,5 милиарда долара през първата половина на 2022 г. и да повиши дивидента си с приблизително 4% до 25 цента на акция през първото тримесечие.

Но Ван Берден отблъсна призивите на някои британски политици за еднократен непредвиден данък върху петролните и газови компании, с който да се помогне на домакинствата, които се борят с високите сметки за енергия, водени от растящите цени на едро, които са в основата на печалбите на Shell.

"Не съм убеден, че непредвидените данъци — макар и популярни да изглеждат — ще ни помогнат с предлагането, нито пък с търсенето", каза той. "Но, разбира се, ние сме готови да водим диалог с правителството относно всички мерки, които можем да предприемем заедно."

Британският държавен регулатор на пазара на газ и електричество "Офджем" (Ofgem) увеличи в четвъртък горната пределна цена на електроенергията с 54 процента на фона на големия скок на цената на газа. Така от 1 април максималната сметка за електричество на домакинствата ще бъде ограничена до 1971 лири (2670 долара).

Британският министър на икономиката Риши Сунак обяви същия ден пред депутати, че правителството ще помогне на 28 милиона домакинства тази година в рамките на плана за 9 милиарда лири.