Изграждането на "Северен поток 2" ще наруши изцяло енергийната сигурност на Европа, защото 70 или 80% от целия руски газ, които идват към Европа, ще са насочени към една страна - Германия. Това не се е случвало досега. Това е насочване на повече руски газ в Европа, вместо да има разнообразие на източниците. По този начин също Русия се опитва да избегне изцяло пътищата през Украйна и да ги затвори. Това каза Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация ДЖЕЙМСТАУН, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Интересите на Германия и Русия са и политически, и икономически. Не е редно Германия да има такива отношения, пренебрегвайки геополитическите и геостратегическите последици", каза още тя.

Асенова посочи факта, че повечето страни от ЕС са срещу изграждането на "Северен поток 2". Като причина за това тя определи осъзнаването им за енергийната зависимост към Русия, която ще последва след създаването му.

"Европа действително ще има нужда от повече доставки на газ. Продукцията в Европа намалява, но не и консумацията. При това положение ще има нужда от повече внос на газ, но не е задължително той да е руски. Има много други доставчици", посочи Асенова.

Тя посъветва българското правителство да има предвид всичко това, когато прави планове за подкрепа на който и да е руски енергиен проект.