Американското правителство съобщи, че запазва митата от 15 на сто за самолетите на Еърбъс (Airbus) и 25 процента за европейски стоки въпреки предприетите от ЕС стъпки за решаване на 16-годишния спор за самолетните субсидии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър каза, че ЕС не е направил необходимото, за да изпълни решенията на Световната търговска организация (СТО), а Вашингтон ще започне нов процес за намиране на дългосрочно решение.

Службата на постоянния американски търговски представител наложи през октомври миналата година мита от 25 на сто на европейски храни, вина и алкохолни напитки, включително италиански сирена и шотландско уиски заради субсидиите на ЕС за големите самолети. Първоначално митото за самолетите на Еърбъс беше 10 на сто, но през март бе повишено на 15 процента.

От Службата съобщиха, че ще променят списъка си с европейски продукти за 7,5 милиарда долара, като премахнат някои стоки от Гърция и Великобритания и ще добави съответстващото количество от Германия и Франция.

Американските власти пренебрегнаха призивите на европейски представители и американски депутати за отпадане на митата върху европейските храни, вино и алкохолни напитки, но не наложи мита на водката, джина и бирата, както заплашваше.

Еърбъс изрази "дълбоко съжаление" за американското решение за запазване на митата.

Решението на Вашингтон да не увеличава още митата ще помогне да не се задълбочава конфликтът, каза европейски представител, като призова за засилени усилия за решаване на търговския спор между двата икономически блока.

Еврокомисарят за търговията Фил Хоган ще продължи активната си работа с Лайтхайзър за постигане на споразумение, изтъкна представителят, като допълни, че сегашното икономическо забавяне подчертава необходимостта от бързо прекратяване на конфликта.

Очаква се ескалиране на спора през есента, когато ЕС вероятно ще спечели одобрението на СТО да наложи мита заради субсидиите на американския самолетостроител Боинг (Boeing).