САЩ и Европейският съюз възнамеряват да осъществят през 2023 г. сделки за покупко-продажба на втечнен природен газ (ВПГ - Liquefied natural gas - LNG) за най-малко 50 милиарда кубични метра. Това е необходимо предвид предизвикателната ситуация с доставките на синьо гориво за Европа и необходимостта да се осигури запълване на европейските складове за следващата зима, пише в съвместно изявление на работната група САЩ-ЕС, публикувано днес на официалната страница на Белия дом, предаде БТА.

В декларацията се посочва още, че приоритетите на работната група за настоящата година включват изготвянето на непрекъснати оценки на пазарите на ВПГ и гарантиране на доставките за Европа, намаляване на емисиите на метан, отделяни в атмосферата и различни мерки за спестяване на енергия и ефективност.

Очаква се от май енергийната платформа на ЕС "Aggregate EU" да стартира първите съвместни за страните членки търгове за закупуване на ВПГ. Търговете ще бъдат отворени за всички продавачи на газ извън Русия. Работната група САЩ-ЕС улеснява взаимодействието на европейските купувачи с американските доставчици, благодарение на енергийната платформа.

Преди една година бе стартирана съвместна работна група, насочена към енергийната сигурност. Тя бе създадена от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и постигна значителен напредък в постигането на целите си за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия, включително чрез диверсификация на доставките на природен газ в съответствие с климатичните цели и плановете за икономия, пише още в изявлението.

По-късно днес трябва да се проведе бизнес среща на високо равнище, посветена на икономията на енергия и развитието на възобновяеми енергийни източници, във връзка с дейността на работната група и паралелно със Съвета по енергетика САЩ-ЕС, насрочен за вторник, 4 април.

През 2022 г. САЩ надскочиха с повече от два пъти целта си да осигурят допълнителни 15 милиарда кубични метра ВПГ за ЕС. Американският износ за Европа е достигнал 56 милиарда кубични метра газ, спрямо 22 милиарда кубични метра през 2021 г. Така през миналата година САЩ са били източник на 41 процента от доставките на ВПГ за Евросъюза, по данни на анализаторската компания "Кплер" (Kpler).

В края на миналата година руският газ е представлявал едва 16 процента от вноса в ЕС, повече от два пъти по-малко в сравнение с 37-процентния дял, отчетен през март 2022 г.