Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от утре, 1 юни, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Решението би могло да предизвика ответни мерки и да изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения, отбелязва АП.

Рос уточни, че митата ще бъдат 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.

Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви.

Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.

Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.

САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.

"Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза още търговският министър на САЩ пред журналисти