Канада, Мексико и САЩ днес подписаха в мексиканската столица новото северноамериканско споразумение за свободна търговия, съобщи Франс прес.

Представители на правителствата на трите страни положиха подписите си под документа на церемония в президентския дворец в Мексико.

Новото търговско споразумение ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което влезе в сила през 1994 година, създавайки огромна зона за търговия с население 500 милиона души.

Мексиканският държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че трите страни са се споразумели по въпроси, свързани с труда, стоманата и алуминия, които са част от Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA), след като демократите в САЩ приеха промени, насочени към укрепването на прилагането на новите мексикански трудови закони.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд и съветникът на Белия дом Джаред Къшнър участваха в церемонията по подписването на договора.

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси обяви, че американските демократи са подкрепили новото споразумение, откривайки пътя за ратификация в Конгреса до края на годината, предаде Франс прес.

Текстът, който първоначално бе подписан през ноември 2018 година, претърпя промени по искане на демократите и сега вече "е много по-добър" по думите на Пелоси.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че новото търговско споразумение ще бъде най-доброто в историята на САЩ.

"Добро е за всички - фермери, производители, енергетици, профсъюзи, има огромна подкрепа, написа той.

Водещата американска синдикална организация - Американска федерация на труда - Конгрес на производствените профсъюзи (АФТ-КПП) обяви, че подкрепя новото търговско споразумение, след като работи с представители на Конгреса и на администрацията на Доналд Тръмп по промените в първоначалния текст, предаде Ройтерс.

Не се заблуждавайте, искахме търговско споразумение, което е от полза за работниците и всеки ден сме се борили да го договорим, посочи в съобщение председателят на АФТ-КПП Ричард Трумка.