Отслабналото напрежение на пазара и сравнително доброто ниво на запълняемост на газовите хранилища преди лятото са причина за предпазлив оптимизъм за сигурността на доставките. Това констатира най-новият доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) за състоянието на газовия пазар, за изводите от който съобщиха Ройтерс и БТА.

Меката зима, увеличаването на износа на втечнен природен газ (ВПГ) и силният спад в търсенето на синьо гориво помогнаха за смекчаване на шока, оставяйки газохранилищата в Европа пълни на около 60%.

И все пак рисковете: неблагоприятни метеорологични условия, като сухо лято, по-ниска наличност на ВПГ, както и възможността за по-нататъшен спад на руските доставки за Европа, биха могли да подновят пазарното напрежение и волатилността на цените.

В Европа потреблението на газ е спаднало с рекордните 16%, или 55 милиарда кубични метра, през сезон 2022/23 г.

В доклада на МАЕ пише още, че сега ЕС се нуждае само от половината от нивото на нагнетяване в газохранилищата, което бе нужно миналото лято, за да напълни капацитета им на 90% до началото на следващия отоплителен сезон.

Сега доставките на ВПГ представляват 2/3 от вноса на газ в Европа, покривайки около 1/3 от търсенето му през изминалия отоплителен сезон. Европейският внос на ВПГ се е увеличил с 25%, или 20 милиарда кубически метра през 2022/23 г., като САЩ са доставили над 45% от допълнителните количества.

МАЕ прогнозира глобалното предлагане на ВПГ да се увеличи едва с 4% (или над 20 милиарда кубични метра) през 2023 г., което няма да е достатъчно, за да компенсира очакваното намаляване на доставките от Русия за Европа.

Междувременно вносът на ВПГ в Китай, който намаля с 20% през 2022 г., позволявайки насочване на танкери към Европа, се възстанови през март, подкрепен от по-високото вътрешно търсене.

Очаква се пратките на ВПГ за Китай да се увеличат с 10-15% в сравнение с 2022 г., но все пак да останат под нивата от 2021 г.