Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, приближен на президента на Русия Владимир Путин, ще напусне съвета на директорите на "Роснефт". Това съобщи руската петролна група, цитирана от Франс прес. Същото ще направи и германският бизнесмен Матиас Варниг.

"Роснефт" на свой ред съобщи, че Герхард Шрьодер е информирал компанията, че не може да продължи да изпълнява функциите си в рамките на управителния орган.

Отнасяме се с разбиране към решението им и благодарим за постоянната помощ, обяви руският гигант в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Бундестагът, долната камара на германския парламент, реши вчера да лиши Шрьодер от някои привилегии, с които се е ползвал в качеството си на бивш канцлер.

Депутатите от Европейския парламент също са приели с мнозинство резолюция с необвързващ характер, с която искат той да подаде оставка, припомня АФП.

Герхард Шрьодер, който беше канцлер от 1998 до 2005 г., бе подложен на остри критики заради факта, че запазва доходоносната си позиция в съвета на директорите на "Роснефт", на която е от 2017 година.

Трите управляващи партии на Германия планират да затворят офиса на бившия канцлер Герхард Шрьодер, финансиран от данъкоплатците, на фона на възмущението от продължаващото му участие в руската енергийна индустрия и отказа да осъди президента Владимир Путин, когото смята за личен приятел, заради действията на Русия в Украйна.

Напускането на Шрьодер и Варниг идва след оттеглянето на петима други чуждестранни вицепрезиденти на "Роснефт", съобщиха пред Ройтерс шестима източника.

Няма информация дали Шрьодер е напуснали управителните органи на руските държавни проектни компании - "Северен поток" 1 и 2.