Русия може да отговори на частичното петролно ембарго, наложено от Европейския съюз, като потърси други купувачи или намали своя добив на черно злато, за да поддържа цената му висока. Действията на Москва ще имат негативен ефект върху световната икономика, освен ако Организация на страните износители на петрол (ОПЕК) не се намеси на петролните пазари, коментира Си Ен Би Си.

Лидерите на страните от ЕС постигнаха в началото на тази седмица споразумение да забранят вноса на 90 процента от руския суров петрол до края на тази година. Петролното ембарго е част от шестия пакет от санкции, които Евросъюзът налага на Москва от началото на инвазията й в Украйна.

Русия е третият по големина производител на черно злато в света след САЩ и Саудитска Арабия и вторият по големина износител, по данни на Международната агенция по енергетика (International Energy Agency).

"Случващото се в момента ще промени търговията с природен газ и петрол в бъдеще. Цените на петрола няма да се понижат скоро и санкциите срещу Русия ще оказват негативно влияние през следващите няколко години", коментира Хюсеин Аскари - професор в Училището по бизнес на университета "Джордж Вашингтон".

В търсене на други клиенти

Дали Русия ще успее да компенсира ембаргото върху износа на своя петрол и колко от него ще успее да продаде на други клиенти ще има значение за петролните цени в глобален мащаб. Руският петрол формира около 36 процента от общия внос на черно злато в страните от Европейския съюз.

Постоянният представител на Руската федерация в международните организации във Виена Михаил Улянов обяви, че неговата страна ще търси други клиенти за своя петрол.

Москва вече има два потенциални клиента: Китай и Индия, коментира Си Ен Би Си. Тези страни купуват по-евтин руски петрол и тази тенденция вероятно ще продължи, смятат икономически анализатори.

Те отбелязват, че Индия е увеличила рязко покупките на руски петрол през последните месеци.

Индия е внесла 11 милиона барела през март. Това количество обаче е скочило на 27 милиона през април и 21 милиона барела през май, показват данни на компанията "Кплър" (Kpler), която се занимава с анализи на пазарите на суровини. Количествата руски петрол, които Индия е закупила само за тези три месеца на текущата година, рязко контрастират на едва 12-те милиона барела, които е получила през 2021 г.

Китай по принцип е най-големият вносител на руски петрол в света, но също увеличи допълнително количествата, които купува. През март, април и май тази година, китайският внос е 14,5 милиона барела - три пъти повече спрямо същия период на миналата година, по данни на фирмата "Кплър".

Ограничаване на добива

Русия може да намали добива на петрол и износа на по-евтино черно злато, за да поддържа по-високи цени и да ограничи своите финансови загуби от европейското ембарго, отбелязва Си Ен Би Си.

Вицепрезидентът на енергийния гигант "Лукойл" Леонид Федун заяви в неделя, че Русия трябва да намали добива на петрол с 30 процента, за да тласне цените нагоре и за да не се налага да продава с отстъпка.

"Официални лица във Вашингтон изразиха опасения, че Русия може да ограничи износа на петрол през лятото, за да нанесе максимални икономически щети на страните от ЕС и да тества доколко те са единни в своето решение да защитят Украйна", коментират американски анализатори.

"Смятаме, че Русия ще компенсира ограниченията в износа си на петрол през тази година с по-високи цени", заяви експертът в търговията със суровини Едуард Гарднър от консултантската компания "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics). Неговата прогноза е, че добивът и износът на руски петрол може да паднат с 20 процента до края на годината.

В отговор на руските действия

Ако обаче Русия намали добива на суров петрол, другите играчи на пазара може да се намесят, за да укротят цените на черното злато.

Изданието "Файненшъл таймс" цитира свои източници, според които Саудитска Арабия е готова да увеличи добива си на суров петрол, ако руският бъде ограничен значително поради ембаргото на Европейския съюз.