Обединените арабски емирства и Съединените щати подписаха партньорство за стимулиране на инвестициите в проекти за зелена енергия. Те ще са на стойност 100 милиарда долара, като се очаква да добавят 100 гигавата чиста енергия в световен мащаб до 2035 г., съобщи държавната информационна агенция на емирствата УАМ, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Заедно ще насърчим широкомащабни инвестиции в нови енергийни технологии в нашите собствени страни, по света и в развиващите се икономики", каза американският пратеник по въпросите на енергетиката Еймъс Хохстийн.

Партньорството ще "събере и стимулира" финансирането и подкрепата на частния и публичния сектор за иновации в зелената енергия, каквито са управлението на въглерода и метана, усъвършенстваните ядрени реактори, включително малки модулни реактори, и индустриалната и транспортна декарбонизация.

Съгласно инициативата, ОАЕ и САЩ ще осигурят техническа помощ, управление на проекти и финансова помощ за комерсиално и екологично устойчиви енергийни проекти в други страни.

"Енергийният преход се нуждае от реалистичен, практичен и икономически жизнеспособен план за постигане на напредък в климата заедно с енергийна сигурност и приобщаващ икономически растеж", заяви Султан ал Джабер Султан Ал Джабер, министърът на промишлеността на емирствата и специален пратеник по изменението на климата.

Инициативата също така ще се съсредоточи върху инвестиране в отговорни и устойчиви вериги за доставки, насърчаване на озеленяването на миннодобивния сектор, както и производството на минерали и материали, жизненоважни за енергийния преход.