Газопроводът "Силата на Сибир" ще бъде тържествено пуснат в експлоатация днес и ще започне да доставя руски газ за Китай, информира ТАСС.

"Силата на Сибир" е най-голямата газопреносна система в Далечния изток на Русия и чрез нея синьо гориво от находищата в Якутия и Иркутска област ще се транспортират както към вътрешния руски пазар, така и до Китай.

Като част от церемонията е планиран телевизионен мост, в който ще участват руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин.

Обемът на доставките на газ по договора между Газпром и Китай по газопровода "Силата на Сибир" през 2020 година ще бъдат 5 милиарда кубични метра. Под клаузата "вземай или плащай" попадат 85 процента от транспортираното синьо гориво. Това съобщи при телеконферентна среща с инвеститори на 29 ноември временно изпълняващият длъжността началник на отдел на Газпром експорт Андрей Зотов, цитиран от ТАСС.

Пълният капацитет на газопровода ще бъде 38 милиарда кубически метра годишно, а сделката за доставките по "Силата на Сибир" е на стойност 400 милиарда долара.

Това е важен стратегически проект в сферата на сътрудничеството между двете страни, каза наскоро заместник министърът на външните работи на Китай Лъ Юйчън.

Русия и съседен Китай засилиха икономическите и военните връзки през последните години, тъй като отношенията им със Запада се влошиха заради регионални конфликти и търговски спорове, отбеляза преди дни ДПА.

Какво се случва на "другия фронт"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 30 ноември, че пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще се състои на 8 януари в Истанбул, съобщи в."Миллиет".

Ердоган каза това на церемонията по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) в Ипсала в окръг Одрин, който ще снабдява с каспийски газ южноевропейски страни.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се планира за първото десетдневие на януари, отбелязва ТАСС.

На 19 ноември руският концерн Газпром съобщи, че завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", което според графика трябва да се случи до края на 2019 година.

В момента с газ са запълнени двете линии, като се започне от крайбрежните обекти около руския град Анапа до приемния терминал, разположен край селището Къйъкьой на турското крайбрежие.