Проектната компания, занимаваща се със строителството на газопровода "Турски поток", започна запълването с газ на първия участък от съоръжението, предаде ТАСС. Търговската експлоатация на газопровода по график е планирана да започне до края на 2019 година.

Газпром е водещата компания-партньор в проектната компания "Турски поток".

"Доставката" на руски газ се извършва на терминала за приемане от турска страна в Къйъкьой. Съоръженията на сушата в Русия са завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга.

Проектът включва две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра на година, а втората линия ще транспортира газ за Европа - през България. Всяка от тръбите е с дължина 930 км, като дълбочината, на която е положена на морското дъно, достига 2200 метра.

Ще транзитира ли Русия газ през Украйна

Президентът на Газпром Алексей Милер заяви, че цената на газа за Украйна при преки доставки може да бъде по-ниска от сегашната с 20 на сто, предаде ТАСС.

Говорихме, че цената на газа за крайните потребители в Украйна при преки доставки може да бъде с до 20 процента по-ниска от сегашната, посочи Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

Украйна е в правото си да купува газ, който е с 25 процента по-скъп, но от това страдат потребителите, коментира Медведев на срещата с шефа на Газпром.

За съжаление, както разбирам, за украинските потребители се закупува газ по реверсивните връзки все по тези високи цени за украинските потребители. Но това е техен избор, това е тяхно право, макар че от това страдат обикновените граждани на Украйна. Потребителите по същество получават същия този газ, но с надбавка от 25 процента на цената, допълни руският премиер.

Удължаването на сега действащия договор за транзит с Украйна с актуализиране на пазарните условия може да бъде единственият път, каза Милер.

Към момента все още е твърде далечен краят на процеса на прехода на Украйна към условията на Третия енергиен пакет. При тези условия, ако към 1 януари 2020 година не бъде създаден независим газотранспортен оператор и независим регулатор, единственият път ще се окаже продължаването на действащия договор с нови, актуализирани условия, съобразени със състоянието на пазара, подчерта Милер.

През първите девет и половина месеци на годината Газпром е увеличил добива си с 0,9 на сто до 389 млрд. куб. метра. За същия период руският газов концерн е намалил износа си за Европа с 2,5 на сто до 152,6 млрд. м газ, отчете шефът на компанията.