Русия обвини вчера базирана в САЩ природозащитна организация, че "саботира" изграждането на огромен газопровод към Китай и я категоризира като "нежелана организация", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Директорката на организацията "Алтай проджект" Дженифър Кастнър определи обвиненията като абсурдни, но каза, че не е изненадана от решението. То бе взето, след като в последно време голям брой чуждестранни неправителствени организации също бяха забранени в Русия, включително местният клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) миналия месец, отбелязва Ройтерс.

Канцеларията на руския главен прокурор посочи, че макар да твърди, че защитава опазването на природата, "Алтай проджект" се намесва във вътрешните работи на Русия и може да навреди на икономическата ѝ сигурност.

"Основна насока в работата на организацията е саботирането на изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2", твърди прокуратурата.

Не се уточнява в какво се изразява саботирането.

Карта на газопровода "Силата на Сибир"

Карта: Газпром

Планираният газопровод се предвижда да транспортира 50 млрд. кубични метра газ годишно от Русия за Китай през Монголия.

Москва лансира идеята за проекта преди много години, но той стана особено актуален в контекста на войната в Украйна, след като Русия се принуди да замени Европа с Китай като основен купувач на своя природен газ, отбелязва Ройтерс.