Руският президент Владимир Путин пусна днес в експлоатация Ковиктинското газово находище в Иркутска област и участък от газопровода "Силата на Сибир" до него, предаде ТАСС. Това е най-голямато газово находище в Източна Русия. В церемонията участва и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, който поиска от Путин разрешение за пускането на обекта.

"Започвайте работа", каза Путин по видеовръзка, след което екипът влезе в диспечерската зала.

Руският президент отбеляза, че газовото находище ще бъде най-мащабното в Сибир като запасът му от суровина възлиза на 1,8 трилиона кубически метра м газ. Путин добави, че е изграден 800 км тръбопровод за доставка на газ. "Така най-важното ни газопреносно трасе ще бъде пуснато в експлоатация по цялото му протежение и ще надхвърли 3000 км", каза той.

Президентът на Руската федерация подчерта, че пускането в експлоатация на този комплекс ще осигури надеждни доставки на газ и продукти от него както на руските предприятия, така и на чуждестранните партньори, а също така ще даде сериозен тласък на развитието на източните региони на Русия. Освен това ще създаде нови работни места с висока производителност.

През май "Газпром" обяви, че строителството на участъка "Силата на Сибир" от Ковикта до находището Чаяндинское в Якутия е в последния си етап. Тогава са изградени над 93% от дължината. Включително работата на територията на Иркутска област е завършена на 98%.

Находището, което е най-голямото в Източна Русия, ще доставя газ до потребителите в Далечния изток и Китай по газопровода "Силата на Сибир". Лансиран в началото на декември 2019 г., маршрутът му минава през териториите на три руски субекта - Иркутска област, Якутия и Амурска област. Дължината му е около 3000 км.