Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи храна, за да напуснат Украйна, в замяна на премахването на някои санкции, каза в сряда руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от агенция Интерфакс, на която се позова Ройтерс (Reuters).

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани, откакто Русия изпрати хиляди войници в Украйна на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно се намират в силози в страната.

Русия и Украйна осигуряват близо една трета от световните доставки на пшеница и липсата на съществени обеми износ на зърно от пристанищата на Украйна допринася за нарастващата световна продоволствена криза.

Украйна също е основен износител на царевица и слънчогледово масло.

Западът обсъждат идеята за създаване на "безопасни коридори" за износ на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки такъв коридор ще се нуждае от руско съгласие.

"Ние многократно сме заявявали по този въпрос, че решението на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансовите трансакции", е цитиран да казва Руденко.

"И също така изисква разминиране от украинска страна на всички пристанища, където са закотвени кораби. Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен проход, което прави всеки ден", каза той.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в поставяне на плаващи мини в Черно море.

 

Времето изтича

Времето за износа на 22 милиона тона зърно от Украйна преди събирането на новата реколта изтича, а Русия продължава да блокира украинските пристанища, заяви междувременно депутатът от украинския парламент Евхения Кравчук, цитирана от Ройтерс.

"Имаме около месец и половина преди да започнем да събираме новата реколта", заяви Кравчук в кулисите на Световния икономически форум в Давос. По думите й страната не разполага с достатъчно силози за новото зърно, ако не успее да изнесе старото.

Според депутатката тазгодишната реколта ще бъде около 70 на сто от миналогодишната, тъй като много земеделски райони са окупирани от Русия.

Краде ли Русия зърно

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза във вторник, че Русия използва хранителните доставки като оръжие, което има глобални последици.

"Винаги сме готови за диалог с всички, които търсят... мирно разрешаване на всички проблеми. Оставям изявлението на Урсула фон дер Лайен на нейната съвест", каза в отговор зам.-министър Руденко.

Говорител на Европейската комисия каза във вторник, цитиран от БТА, че е важно на международно равнище да се разбере, че руският президент Владимир Путин използва храната като оръжие, както и че руските войски в Украйна взривяват житни складове и обстрелват зърнената реколта. 

ЕС проучва какво е най-добре да се направи, за да може корабите с откраднато от Украйна жито да бъдат спирани още по пътя, преди да достигнат пристанище за разтоварване. Според цитирани по-горе говорител на ЕК, усилията на ЕС в тази посока отчасти обясняват решението на Египет от миналата седмица да не даде пристан за руски кораб, натоварен с жито, за което липсват необходимите документи за произход.