Стотици хиляди тонове пшеница бяха блокирани днес на голямо индийско пристанище заради оповестената от властите през уикенда забрана да се изнася зърнената култура, предаде Франс прес. Тази стъпка бе предприета заради високата инфлация в страната и гарантирането на хранителната сигурност.

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, постанови в събота търговците на пшеница да не сключват нови споразумения за износ без предварителното одобрение на правителството.

Новината веднага предизвика хаос на пристанището "Дийндейъл" (Deendayal) в западния щат Гуджарат, където днес бяха блокирани около 4000 камиона със зърно.

Четири кораба, частично натоварени с около 80 000 тона пшеница, също очакват разрешение да потеглят.

Представители на пристанището заявиха, че товарите, които са пристигнали преди 13 май, датата на която индийското правителство оповести забраната за износ, могат да бъдат изпратени за страни като Египет и Южна Корея на базата на предходни споразумения.

Търговската камара на град Гандхидхам обяви, че около 400 000 тона пшеница от различни щати производители са на пристанището или в съседни складове.

Между 500 и 700 склада, разположени близо до пристанище "Кандла", са запълнени с пшеница за износ, заяви Теджа Кангад, председател на търговската камара на Гандхидхам. Той изрази съжаление, че правителството не е дало предизвестие, преди да обяви така рязко забраната.

Това доведе до хаотична ситуация, в която шофьорите и търговците не знаят какво ще се случи със стоките им. Нещо повече, тъй като пшеницата е бързо разваляща се стока, тя не може да стои дълго време на открито, коментира Кангад пред АФП.

Министрите на земеделието от Г-7 също разкритикуваха индийското решение, опасявайки се, че то ще влоши кризата със суровините.

До този момент Индия изразяваше готовност да подкрепя световните пазари при проблеми с доставките заради руската инвазия в Украйна. Индия осигурява 12 на сто от световния износ.

Делхи подчерта, че забраната цели да гарантира хранителната сигурност на страната с население от 1,4 милиарда души.

Според прогнозите тазгодишното производство на пшеница ще намалее поне с 5 на сто спрямо 109 милиона тона през 2021 година.

Котировките на пшеницата удариха нова рекордна стойност от 435 тона на тон при отварянето на европейския пазар.