Курсът на руската рубла се повиши в четвъртък, като се насочи към най-силните си нива от 2015 г., чувствайки зад гърба си подкрепа от високите цени на суровините, докато цената на акциите на "Газпром" падна, след като газовият гигант заяви, че няма да изплаща дивиденти, съобщи Ройтерс.

Акциите на "Газпром" паднаха с 27% до 218 рубли ($4,16) до 09:41 GMT, (12,41 ч. б.вр.) след като компанията заяви, че акционерите й са решили да не разпределят дивиденти върху печалбата за 2021 г.

Решението оказа известен натиск върху рублата, тъй като инвеститорите обикновено конвертират получените от тях дивиденти в чуждестранна валута и други активи.

Незплащането на дивидент от "Газпром" тази година премахна допълнителната подкрепа за руската валута, каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в Locko Invest.

Рублата все пак се повиши с 1,3% до 52,55 за долар, след като в сряда се приближи до 50-те за първи път от май 2015 г.

Спрямо еврото рублата се повиши с 2,5% до 54,61, след като по-рано тази седмица се покачи до над 53 за първи път от април 2015 г.

Рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света тази година, подсилена от мерките, предприети за предпазване на руската финансова система от западните санкции, като ограничения за руските домакинства да изтеглят спестявания в чуждестранна валута.

Силната рубла предизвика притеснения сред официални лица и експортно ориентирани компании, защото оскъпява износа и така затруднява получаването на приходи за Русия от продажбата на стоки в чужбина за долари и евро.

В сряда финансовият министър Антон Силуанов каза, че Русия може да намали държавните разходи и да насочи средства за интервенции в чуждестранна валута, за да ограничи засилването на рублата, което застрашава бюджетните приходи. 

Централната банка може също да облекчи натиска върху рублата, като намали лихвените проценти, тъй като инфлацията се забавя и икономиката се нуждае от по-евтини кредити. Следващото заседание на централната банка за лихвените проценти е на 25 юли.

Руските фондови индекси се понижиха. Деноминираният в долари индекс RTS (.IRTS) се понижи с 5,6% до 1333,9 пункта, повлечен от "Газпром". Базираният в рубли руски индекс MOEX (.IMOEX) беше с 6,7% по-нисък до 2219,0 пункта.