Саудитска Арабия е вдигнала цените за доставяния петрол след заседанието на министрите от формата ОПЕК+, в който влизат основните производителки на черно злато и извън картела. Новината съобщи днес агенция Блумбърг, позовавайки се на ценовия списък на националната петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco).

Става дума за експортните цени за саудитския петрол през юли, уточни агенцията. За азиатските пазари повишение е средно 5,60-7,30 долара за барел. Лекият суров петрол, който се добива в Саудитска Арабия и също се доставя на азиатските пазари ще поскъпне с 6,10 долара за барел.

Според агенцията експертите са очаквали по-умерено повишение на цените от близо 4 долара за барел.

Министрите от ОПЕК+ се споразумяха на видеоконферентна среща на 6 юни да удължат с един месец най-голямото в историята намаление на добива - 9,6 милиона барела дневно през юни. Първоначално споразумението им бе за понижаване на добива с 9,7 милиона барела дневно, но Мексико обяви, че през идния месец няма да намали добива си. През периода май-юни Мексико намали добива си със 100 000 барела.

Въпреки безпрецедентното свиване на производството Русия и Саудитска Арабия настояха споразумението да се спазва от всички страни от формата.

Съобщава се за допълнителни съкращения от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Оман.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд междувременно поясни, че Саудитска Арабия и съюзниците й от Залива не планират да продължат доброволното орязване на петролния добив и през юли, тъй като то важеше само за юни.