Цените на петрола паднаха с близо 1% в търговията тази сутрин, тъй като търговците са в очакване Организацията на страните-износители на петрол (ОПЕК) да проведе среща още тази седмица, за да обсъди дали да продължи рекордното намаляване на производството след края на юни.

Суровият Brent LCOc1 падна с 34 цента до $37,50 за барел в първия ден на търговията по договорите за доставка през август.

Фючърсите на суров CLC1 West Texas Intermediate (WTI) за доставка през юли се търгуват до $35,17 за барел, което е с 32 цента надолу.

Днешният спад идва на фона на най-големите месечни печалби, отчетени през май от Brent и WTI след резките спадове в пика на коронавируса, отбелязва economic.bg.

Ръстовете дойдоха след намаляването на производството на суровината от страните в ОПЕК до най-ниското от две десетилетия. Търсенето обаче се очаква да се възстанови, след като все повече страни облекчават мерките за блокиране срещу коронавируса.

"Фокусът е върху ОПЕК +", казва икономистът от OCBC Хауи Лий.

ОПЕК+ се договори през април да намали продукцията с безпрецедентните 9,7 милиона барела на ден през май и юни, след като коронавирусната пандемия опустоши търсенето.

"Ако ОПЕК+ излезе с тримесечно удължаване, има вероятност цените да достигнат нивото от 40 долара", прогнозира Лий.

Все пак напрежението между САЩ и Китай натежа на световните финансови пазари, а търговците също следят бунтовете през уикенда, които обхванаха големите градове в САЩ.

Саудитска Арабия предлага да удължи рекордното намаление от май и юни до края на годината, но все още не е спечелила подкрепа от Русия, казаха източници на Reuters.

Алжир, която в момента е председател на ОПЕК, предложи среща за 9-10 юни, докато Русия няма възражения срещата да бъде проведена още на 4 юни.