ОПЕК се споразумя да удължи срока на сегашното съкращаване на добива с още един месец до края на юли, съобщи иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от ДПА.

ОПЕК удължава намалението на добива от 9,7 милиона барела дневно с още един месец, каза Зангане във видео, качено от известния журналист Реза Занди.

Зангане допълни, че очаква групата на съюзничките на ОПЕК, оглавявана от Русия, също да приеме тази стратегия на предстоящите разговори чрез видеовръзка по-късно днес.

Решението е взето по време на телеконеферентна среща на министрите от ОПЕК (от съкращенията са освободени Иран, Венецуела и Либия).

По-рано източник на ТАСС от ОПЕК съобщи, че Русия и Саудитска Арабия са съгласували удължаване на срока на действие на тази квота минимум с един месец.

След тази нови сортът Брент от Северно море за първи път от началото на март превиши символичния праг от 40 долара за барел.

Световните запаси от петрол през първото полугодие на  2020-а са се увеличили до 1,5 милиарда барела, а това е безпрецедентно равнище, съобщи министърът на енергетиката на Алжир и президент на конференцията на ОПЕК Мухамед Аркаб, който участва в онлайн срещата.