Франция силно се надява, че ситуацията край британския остров Джърси в Ламанша няма да се влоши. Това заяви представител на президентската администрация в Париж, цитиран от Ройтерс.

Френски рибари протестират край острова срещу ограниченията върху риболова в британски води след Брекзит. Разгневени от загубата на достъп до водите край бреговете си, те се събраха с лодките си в знак на протест край острова. Ръководителят на група нормандски рибари заяви, че около 50 лодки от френски пристанища са се присъединили към протеста в четвъртък сутринта и са блокирали пристанището в Джърси Сейнт Хелиър, съобщи и Асошиейтед прес. 

Спорът по правата за риболов ескалира тази седмица, след като френски министър отбеляза, че доставките на електричество от Франция за Джърси могат да бъдат спрени, а Лондон изпрати два патрулни кораба до острова.

Франция оценява ситуацията като спокойна, но тонът на британските послания по въпроса е засилил напрежението, допълни представителят на президентството.

Министърът по морските въпроси Аник Жирарден призова Лондон да отмени ограниченията за достъп до водите край Джърси, информира Франс прес.

Европейската комисия заяви, че в случая с Джърси не са спазени изискванията на споразумението между ЕС и Великобритания за Брекзит, допълва Ройтерс.

Преговорите с Обединеното кралство продължават, посочи ЕК и призова за успокояване на ситуацията.

Френският флот съобщи междувременно, че е изпратил два патрулни кораба във водите около Джърси в отговор на изпратените по-рано от Лондон два съда.

Властите на острова са се съгласили да се срещнат с представители на френските рибари.

Остров Джърси е разположен в Ламанша, на около 23 км от северното крайбрежие на Франция и на 140 км южно от британския бряг.

Властите на острова посочват, че издават нови разрешителни за риболов според търговските спогодби, договорени след Брекзит, които включват нови условия. Това разгневи френските рибари и правителството в Париж, според които новите условия са наложени едностранно и без да бъдат обсъдени и налагат несправедливи ограничения на френските риболовни кораби.