При мобилизация на строителя на интерконектора е възможно газовата връзка с Гърция да бъде готова до 10 септември. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг, на който представи своя екип и приоритетите на ръководеното от него министерство.

До 7-8 септември строителните дейности ще бъдат напълно завършени, заяви на 12 август изпълнителният директор на фирмата изпълнител "АВАКС" (AVAX) Антонис Митзалис. Той обеща до края на август да бъде приключено с довършителните работи, но все пак си остави отсрочка от максимум седмица след края на този месец, в която да бъдат напълно готови.

Днес министър Шишков каза, че държавата изцяло подпомага всички дейности по строителството на газовата връзка. Той добави, че все още има някои пропуски, които трябва да се оправят. За целта е създадена програма, която да подпомогне по-бързото завършване на съоръжението. Освен това служебният министър е предложил завършването на обекта да бъде разделено на два етапа. В първия етап да бъдат включени тези части, които няма да попречат на експлоатацията на обекта, без да се прави компромис с безопасността.

Другите мерки, залегнали в проекта, ще останат за втория етап, защото е важно интерконекторът да бъде пуснат навреме. Проектът за разделянето на етапите се очаква да бъде внесен днес. Все още остават да се довършат дейности по първия етап.

Реалистично е търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България да започне на 1 октомври, но е на критичния път. Това каза в четвъртък пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка.

Ако проектът бъде забавен дори с няколко дни и влезе в експлоатация малко след 1 октомври, азерски газ ще потече от 1 ноември. По тази причина забавянето след 1 октомври е недопустимо, защото би нанесло значителни финансови щети на страната, отбеляза Росен Христов.

"Ако трябва, ще се работи на място денонощно, аз ще съм тук всяка седмица, така че да не допуснем такова закъснение", подчерта министърът.