Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ. Това заяви пред БНТ директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ.

"Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски.

По думите му, цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни. Според Иван Топчийски по всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет.

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни шефът на компанията.

Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие месец април.

"Чирен ще бъде използван само за април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, може би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".