Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване, това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора в района на Комотини, Гърция, предаде БТА.

Премиерът и министърът на енергетиката Александър Николов направиха оглед на строителството на газовата връзка между България и Гърция на гръцка територия. Миналата седмица те направиха това в района на Стара Загора. 

Завършването на този проект е много важно, защото, когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск на цените, коментира Петков.

Премиерът каза, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето. Всички тръби са поставени, трябва да се сложат кабелите, които управляват трасето, посочи Петков. Ако се завърши в края на юни, през септември азерският газ ще си върви напълно комерсиално, изтъкна министър-председателят, цитиран и от Нова.

"Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че проектът не беше завършен", подчерта днес Петков.

Във връзка с преговорите с "Газпром" (за нов договор от 2023 г.) премиерът отбеляза, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам. "Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от "Газпром" ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции", категоричен е Петков.

Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни отбелязаха важността на проекта.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия

Снимка: БТА