"Ако се установи, че стоката е опасна, ще бъде изтеглена от пазара" - с това се ангажира пред пред bTV председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев във връзка със сигнал за калъф, причинил изгаряния по кожата на жена. 

По-рано Диана Плачкова разказа пред камерата на bTV, че докато седяла, а телефонът ѝ бил в скута, усетила болка. В болницата установили, че има изгаряния от първа степен. Около мобилното устройство пък имало течност, която Плачкова предположила, че е от батерията на устройството. Калъфът, пълен с течност, ще бъде отнесен в лаборатория, за да се установи какво съдържа. Жената уточнява, че е го е купила от магазин в Пловдив, а не по интернет. 

Шефът на КЗП увери, че стоката веднага ще бъде изтеглена, ако се установи, че е опасна.

Иначе комисията е установила повече нарушения - 370, отколкото проверки е направила - 350, в рамките на осем дни. От всички нарушения 150 са нелоялните практики при големите търговци. 

"С пресичането на нелоялните търговски практики очакваме да се постигне ефект на пазара и да се премахне предпоставката за изкуствено завишаване на цените", коментира той. По думите на Алипиев премахне ли се предпоставката за изкуствено завишаване на цени, оттам пазарът ще урегулира цените такива, каквито трябва да са вследствие на нормални икономически процеси. 

В момента КЗП не проверява малките магазини, тъй като големите държат по-голям пазарен дял, обясни още шефът на комисията. 

"Български плодове и зеленчуци се оказват от Турция. Има разминаване в грамажите. Цените са едни на щанда, а на касата се оказват съвсем други. Подобни практики изкривяват целия пазар, защото са предпоставка за изкуствено завишаване на цените", поясни Алипиев. Той даде пример и с това, че големи търговски вериги обявяват даден артикул за "най-евтин при тях, а всъщност се оказва, че в други магазини той е с по-ниска цена. Имало и случаи в някои магазини да се обявяват оферти, които не съществуват и на каса вместо за два артикула се плащат три. 

"Това, което завишава изкуствено цените, е когато те се употребяват от търговци, които държат преобладаващия дял на пазара, така те завличат всички. Търговецът определя цената на дадена стока, но пазарът определя тази тази цена дали е пазарна или не. В крайна сметка потребителят е този, който взима информирания избор", обясни още председателят на КЗП.

Глобите за нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лева, а според Алипиев проверките трябва да са постоянни. 

На въпрос как е възможно млечните продукти да се продават с толкова голяма надценка, председателят на КЗП отговори, че "най-вероятно има логично обяснение" и че друга институция трябва да извърши проверка.

В същото време оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги. От "Активни потребители" отбелязаха, че цената на килограм краставици "гони" цената на 1 кг пържола. Килограм от зеленчука струва 8 лв. Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си.