Цените на горивата у нас ще вървят плавно надолу като резултат от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари. Това каза в интервю за "Хоризонт" председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"Ние като пазар не сме по-различни от това, което се случва в световната икономика, складовете са пълни. Ние си въобразявахме като търговци, че купуваме все по-евтина стока, която някак ни позапуши, и сега и да искаме да купим още по-евтината, ние няма къде да я приберем", коментира Терзиев.

Дори този път не става въпрос за пари, защото пари има, ресурсът е достатъчно евтин, отбеляза експертът.

Нямаме складов капацитет, а и нямаме на кого да продадем стоката в такива големи обеми, но плавно и полека ще следваме тенденцията, изтъкна Живодар Терзиев.

Стойността на американския лек суров петрол с доставка през май спадна под нулата до минус 4,27 долара за барел, по данните на сайта на борсата към 10:57 часа българско време. Юнските фючърси с американския лек суров петрол поевтиняха с 1,37 на сто до 20,16 долара за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, понижи котировките си с 11,77 на сто до 22,56 долара за барел.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 14,19 долара за барел, съобщи днес картелът. В петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 18,17 долара за барел. 

Вчера за първи път в историята на САЩ цената на американския лек суров петрол на Нюйоркската търговска борса спадна до отрицателни стойности.

Цена на петрола от 10 долара надолу ще принуди почти всички американски компании, които добиват суровината и имат дългове, да обявят фалит и да поискат временна защита от кредитори. Такава оценка направи в ефира на Си Ен Ен експертът от нюйоркската аналитично-консултантска компания Ристад енерджи (Rystad Energy) Артьом Абрамов, цитиран от ТАСС.

20 долара за барел могат да доведат до фалит на 533 американски петролни компании до края на 2021 година. "При 30 долара вече е много лошо, но при 20 или дори 10 долара ще настане пълен кошмар", предупреди Абрамов.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като спекулативен момента на срива на цените на майските петролни фючърси. Според него на случилото се не трябва да се придава апокалиптична окраска. Прессекретарят на президента Владимир Путин се позова на мнението на специалисти, според които сривът на фючърсите не е повод за прекалено негативни оценки на реалността.