Стойността на юнските фючърси със сорта Брент от  Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, днес ускори спада ски до 7 на сто спрямо закриването вчера и бе 23,76 долара за барел към 9:55 часа българско време, предаде ТАСС, цитарана от БТА.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI за доставки през май излязоха на зелена територия по време на търговията през нощта, след като в понеделник за първи път в историята си потънаха под нулата, информира CNBC, цитирана от investor.bg.

Цената на суровия петрол сорт WTI за доставките през май се повишава със 103,77% до 1,42 долара за барел, след като по-рано суровината се търгуваше за минус 37,63 долара за барел. Фючърсите върху суровината за доставка през юни се разменят с повишение от 7,29% при 21,92 долара за барел. Цените на доставките за юли и август също се повишиха над нивото от 20 долара.

Предната част на кривата на фючърсите или договорите за май, които изтичат във вторник, беше ударена най-силно, тъй като се прилага за горивото, което ще бъде доставено във време, в което по-голямата част от САЩ остава под блокада заради коронавируса.

"Фючърсите върху петрола продължават да се противопоставят на гравитацията", заяви Луиз Диксън, анализатор от Rystad Energy. "Този ​​момент, разбира се, е исторически и най-добре илюстрира ценовата утопия, в която се намира пазарът от март насам, когато пълният мащаб на проблема със свръхпредлагането започна да става очевиден", добави тя.

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентно понижение в търсенето. Международната агенция по енергетика предупреди в месечни си доклад за петрола, че търсенето през април може да бъде с 29 милиона барела на ден по-ниско, отколкото преди година, достигайки ниво, последно наблюдавано през 1995 г. По тази причина цените могат да останат по-ниски за по-дълго време.

"Въпреки че съкращаването на добива от страна на ОПЕК+ ще започне на 1-и май, през следващите от 4 до 6 седмици ще се наблюдава тежък проблем със съхранението, който може да доведе до феномени като суперконтанго (състояние, при което най-скорошният фючърс се търгува с повече от 10 долара по-евтино от този за същия месец на следващата година) и отрицателни цени", написаха анализатори от Citi в бележка до клиентите в понеделник.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,32% до ниво от 1705,70 долара за тройунция.