Ако сте си мислели, че отрицателните банкови лихви са нещо странно, какво ще кажете за цена на барел петрол от около минус 37 долара? Този реторичен въпрос се задава в редакционна статия на "Уолстрийт джърнъл" по повод очакваните днес нива на цените за суров барел във фючърсните договори за доставки през май според борсовия индекс "Уест Тексас интермидиът". С други думи, при такъв договор би ви излязло по-евтино да напъните ваната си с петрол вместо с вода, пише вестникът.

Разбира се реалната цена на петрола не е под нулата, но такива са странностите на фючърсните пазари при срив на търсенето заради пандемията от коронавируса и световната рецесия. Търговците на суровината я складират с очакването, че ще спечелят повече, когато по-късно през годината цената ще се повиши и финансовата система подобри състоянието си, обяснява изданието.

Обаче оперативният капацитет на складовете се изчерпва.

По изчисления на Американския петролен институт складовете на територията на САЩ побират около 825 милиона барела, като на практика незапълнен остава обем от стотина милиона барела. Сделката за намаляване на добива, която президентът Тръмп сключи наскоро със Саудитска Арабия и други производители на петрол, може да спомогне за значително намаляване на доставките. Но със сигурност това няма да стане скоро, а и споразумението зависи от доброволни обещания и никакви решения относно добива не могат да балансират с такъв глобален срив в търсенето, пише "Уолстрийт джърнъл".