Цената на природния газ за месец юни, по която "Булгаргаз" като обществен доставчик ще продава природен газ ще бъде 45,27 лв. за MWh, стана ясно от решението на КЕВР. Увеличението не се планира да засегне клиентите на топлофикациите. Прегледът показва, че от началото на годината цената на природния газ се е повишавала средно с около 11,5 процента всеки месец от началото на годината. През януари стойността на синьото гориво беше 26,93 лв. за MWh. За юни, както вече е ясно, тя ще бъде 45,27 лв. за MWh, което е повишение с 68,10% или 1, 7 пъти.

Всъщност най-значителните поскъпвания с над 13 процента са именно през последните два месеца.

Ето как изглеждат и цените през последните месеци: февруари - 30,39 лв. за MWh; март - 28,64 лв. за MWh; април - 33,19 лв. за MWh; месец май - 37,71 лв. за MWh ( всички без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), юни 45,27 лв. за MWh.

Защо поскъпва газът

Причината за повишението е ясна - хибридната формула за определяне на цената на газа след предоговарянето с "Газпром" и отвързването от дългосрочния договор за цената на тръбопроводния газ. Така основната тежест в момента в ценовата формула има стойността на синьото гориво, търгувано на европейските газови хъбове. Ако през миналата години цената на европейските газови хъбове изглеждаше по-изгодна, то от началото на 2021 г. ситуацията се обърна.

Още по време на обществено обсъждане в края на януари тази година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов отбеляза, че борсовите цени на европейските газови пазари, само за периода 1 декември - 27 януари, са се повишили с над 45 процента.

"Това дължи, както на високото потребление през декември и януари и очакваното високо потребление през февруари, така и на високите ценови нива в Азия. Към Азия се насочват големи количества LNG (втечнен природен газ), което влияе на цените на спот пазарите", каза тогава Павлов. В същото време успокои, че "Булгаргаз" продава на своите клиенти с 15-20 процента по-ниска цена спрямо европейските пазари. В тази цена са отразени нагнетените количества в хранилището в Чирен през лятото, цените на "Газпром", както и цените, по които "Булгаргаз" получава доставки на природен газ от Азербайджан. Това позволява, заедно с по-ниската цена, по която "Булгаргаз" е закупувал и нагнетявал природен газ в газохранилището в Чирен и сега добива, общественият доставчик да продава на по-ниска цена в сравнение с действащите цени на европейските газови пазари.

През месец април Павлов отново повтори уверението си, но вече заговори, че газовото дружество ще продава на клиентите си природен газ на цени по-ниски с 10-15 процента от тези на европейските газови хъбове.

През месец май изчисленията на "Булгаргаз" сочеха, че цената на синьото гориво на европейските газови хъбове се е повишила с 22 процента за периода от 30 април до 26 май.

Към тези фактори трябва да прибавим и увеличението на цените на петрола, които са от значение за алтернативните горива мазут и газьол, които пък се отразяват на онези количества синьо гориво, които получаваме от Азербайджан. В началото на годината цената на петрола отчете скок от 15 процента. Така например към началото на февруари цените на петрола бяха от порядъка на 55 долара за барел. В края на месец май удариха 70 долара за барел.

В този порядък трябва да се прибави курсовата разлика при покупката и продажбата, а това е от значение, тъй като горивата се купуват в долари, а се продават в левове.

Със сигурност не е без значение констатацията от отчета на "Газпром" от месец май, според която средната експортна цена на газа на руската компания за чужбина през миналото тримесечие, тоест януари-март, е нараснала с 19,6% в годишно изражение и е била 193,9 долара за 1000 куб м.

За сравнение, през 2020 г. средната цена за експорт на газа на "Газпром" е била 143 долара за 1000 куб м, което пък представлява намаление с 32% в сравнение с резултатите от 2019 година.

Увеличението на цените на природния газ в същото време не се отразяват на стойността на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като КЕВР взе решение те да бъдат определяни за срок от една година. По този начин битовите потребители са защитени от тези скокове.

Проблемът е, че цените на природния газ не спират да държат високи нива. Въпреки че през изминалите две седмици се наблюдаваше лек спад от около 2 евро за MWh, новите данни говорят отново за възходяща тенденция. В края на седмицата цената на газа за юли на хъба TTF завърши при ниво от 25.170 евро за MWh. Към днешна дата стойността отново се увеличава с над 4 процента - до 26,180 евро за MWh.

Все пак експертите коментират, че цените на газа не са на критични нива, но никой не се наема да предскаже развитието на пазара. По-скоро той се определя като непредсказуем.

КЕВР ще разглежда днес предложенията за поскъпване на тока за бита и на топлоподаването.