След срива на паунда се обезценява трудът на българите, които работят във Великобритания и пращат пари на семействата си у нас. През изминалата седмица британската валута удари 28-месечно дъно спрямо щатския долар, след като правителството в Лондон втвърди тона по темата Brexit. Към момента по курса на БНБ 1 паунд се разменя за 2.14 лв.

На 23 юни 2016 г., 17 милиона британци казаха "не" на Европейския съюз. Още на следващия ден, паундът отговори на тази несигурност със срив.

Човекът, който тогава обикаляше страната с голям червен автобус и увещаваше сънародниците си да гласуват за излизане от Съюза, днес е министър-председател.

"Събитията на пазарите по отношение на паунда със сигурност са следствие от новия премиер на "Даунинг стрийт". И неговите намерения да преговаря по-твърдо с Брюксел", коментира Адриан Николов.

Политическите и валутни вълнения около Острова съвпадат с ваканцията на Мартин у дома, в България. "На мен лично ми влияе, защото аз си спестявам пари и когато пада паундът, губя пари", каза Мартин Василев, който работи в Англия.

От референдума насам британската лира е паднала с 20-30 стотинки. Работещите на Острова българи губят от това, но българските студенти печелят.

"От една страна техните студентски такси стават по-ниски, а от друга страна, получавайки пари от континентална Европа, те са с по-висока цена спрямо местния пазар", обяснява Адриан Николов.

Накъде ще тръгнат нещата зависи много от това дали Борис Джонсън ще изпълни заканата си и в последния ден на октомври ще изведе страната от Евросъюза - със или без сделка.

"Можем да съдим по събитията след референдума. Тъй като той имаше един много неочакван резултат. И тогава пазарите реагираха много остро. И е напълно възможно, ако осъмнем с Brexit без сделка, пазарите да реагират още по-агресивно от миналия път, тъй като това, което тогава беше една вероятност, на която те реагираха, вече ще е истина, реалност", посочи Николов.