Китай остави днес курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие. Това може би е сигнал, че Пекин би бил готов да толерира още по-голямо отслабване на националната валута на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ, информира Ройтерс.

Рязкото обезценяване на юана с 1,4 на сто бе отчетено няколко дни, след като американският президент Доналд Тръмп изненада пазарите, заричайки се да наложи от 1 септември мита от 10 процента на оставащия китайски внос за 300 млрд. долара, който досега бе незасегнат от търговската война. Това изявление рязко прекъсна краткото едномесечно примирие в конфликта.

Народната банка на Китай даде ранен тласък на пазара, понижавайки среднодневния референтен курс до 6,9225 юана за долар - най-ниското ниво от декември 2018 година.

"Днешният фиксинг бе последната линия в пясъка. Централната банка напълно даде зелена светлина за обезценяване на юана", посочи пазарен анализатор.

В началото на търговията на борсите в континенталната част на страната китайската валута се котираше при 6,9999 юана за долар и малко след това отстъпи до 7,0300 юана за долар, губейки 1,4 на сто от стойността си. Това е първият път, когато юанът минава прага от 7:1 спрямо долара от 9 май 2008 година.

В офшорната търговия юанът отстъпи до рекорден минимум от 6,9875 юана за долар, макар по-късно леко да се възстанови до курс от 6,9793.

Предвид ескалиращия търговски конфликт, който оставя на Пекин малко причини да поддържа стабилност на валутния курс, анализаторите очакват юанът да продължи да поевтинява.

Равнището от 7 юана за долар няма икономическо значение, но може отново да привлече вниманието на Вашингтон към въпроса за валутния курс, отбелязва Асошиейтед прес. Американското министерство на финансите през май обвини Пекин във валутни манипулации и заяви, че следи внимателно действията му. Китайските лидери обещаха да избягват обезценяване с цел по-добри конкурентни позиции. Регулаторните органи обаче се опитват да направят контролирания от държавата курс по-податлив на пазарните сили, които в момента оказват натиск върху китайската валута.