Оставям НЕК в много добро финансово състояние. Това каза изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от "Фокус". Той каза, че върху него са се опитали да окажат натиск различни институции и това е причината да подаде оставка. По думите му е застрашена дори националната сигурност.

"Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България", заяви Илиев. По думите му той е работил в интерес на НЕК.

"Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия", поясни той.

Петър Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. "В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си", добави той.

Илиев каза, че КЕВР определя цената на електроенергията, а при нас тя е 3 пъти по-висока. "Рефрентната цена е, която КЕВР определя, около 100 лева. От останалите над 200 лева половината количество е изнесено - над 1 млрд. лв.", коментира цената на електроенергията той.

Населението на България не е застрашено по никакъв начин от липса на енергия. Това каза изпълнителният директор в оставка на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев.

Той каза, че перспективите за НЕК сега са много добри. Над 30 млн. имаме печалба, поясни той, като коментира, че няма лошо да изнасяме енергия, но това не трябва да ни ощетява. "Няма лошо да изнасяме енергия, но не да субсидираме и да изнасяме така намаляваме цената на тока в Румъния, Унгария и Гърция", обясни Илиев.

По думите му много малко електроенергия е отишла на социалния пазар, а ние все още изнасяме много пари и това е необратимо в момента. "Всеки ден излизат 2 млн. лв. и ние нищо не можем да направим", заяви Илиев.

Той каза, че се е стремил да работи в интересите на страната, но въпреки това е освободен от поста си и не е получил аргументи за това. "Обади ми се Коен и ми съобщи, че съм освободен от Съвета на директорите и от поста изпълнителен директор", добави той и каза, че винаги е считал, че е временно на този пост. "Може би съм неудобен, защото казвам нещата, каквито са", коментира той какви може би са мотивите да бъде освободен от поста изпълнителен директор.

По думите му лошо e Комисията за определяне на цената на тока да се определя от Народното събрание. "Не мога да приема, че Комисията определя цените на тока. Комисията трябва да изготви правила, по които да се определят цените за различните производители и това да бъде контролируемо", добави Илиев. По думите му решенията, които взима Комисията, са трудни. "Интересът на НЕК е да работим така - според мен НЕК може да плаща част от пенсиите в България ", каза той относно това какви са интересите на България.

Петър Илиев коментира и въпроса за АЕЦ "Белене", като каза, че България има интерес от тази централа и се очакват доста сериозни оферти от Русия и Китай.