През втората работна седмица на октомври (10-14) храните на едро по стоковите тържища поскъпнаха за трета поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 14 октомври е 2.141 пункта спрямо 2.125 пункта към 7 октомври или седмично нарастване на цените с 0.75 на сто. През първата седмица на октомври храните на едро поскъпнаха с 1.38%, а за двете седмици на октомври цените са нараснали с 2.13 на сто.

Месечната равносметка

от началото на годината показва, че през седем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

Общо от началото на годината до 14 октомври цените на храните на едро са се повишили с 31.19 на сто, а на годишна база, спрямо 14 октомври 2021 година ИТЦ е нараснал с 20.35% (от 1.779 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 4 са без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на брашното тип 500, а най-много са поевтинели малотрайните колбаси, вкл. шунка; при плодовете най-много са поскъпнали ябълките, а е поевтинели са само лимоните; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните домати, а най-много е поевтинял зеленият пипер.

Задълбочава се разликата на цените по области

и през втората работна седмица на октомври за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.70 лева при кравето сирене (от 7.30 лв./кг в Бургас до 16.00 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 6.20 лева (от 12.80 лв./кг в Благоевград до 19.50 лв./кг във Враца), 3.20 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.80 лв./кг в София до 6.00 лв./кг в Ямбол), при каймата смес разликата е 2.70 лева (от 6.00 лв./кг във Велико Търново, Сливен и Ямбол до 8.70 лв./кг във Враца), 2.50 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.50 лв./кг в Пловдив и София до 7.00 лв./кг в Силистра и Шумен), при слънчогледовото олио разликата е 2.20 лева (от 3.80 лв./литъра в София и Стара Загора до 6.00 лв./литъра в Силистра), 1.60 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.60 лв./кг в Силистра), при захарта разликата е 1.30 лева (от 1.70 лв./кг във Велико Търново до 3.00 лв./кг в Пловдив), 1.00 лев е разликата при брашното тип 500 (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново и Стара Загора до 3.60 лв./кг в Силистра), при яйцата разликата е 0.16 лева (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.38 лв./броя в София).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 12, а поевтинелите са 8, като трендът е в нормални граници - от минус 2.2% до плюс 5.9 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

3e-news.net

Най-много е поскъпнало, както вече посочихме брашното тип 500 (+5.9% до 1.43 лв./кг), следвано от лещата (+3.6% до 4.08 лв./кг), яйцата (+3.1% до 0.33 лв./броя), кашкавала "Витоша" (+2.8% до 16.90 лв./кг), захарта (+2.6% до 2.58 лв./кг), зрелия фасул (+2.3% до 4.07 лв./кг), пакет масло 125 грама (+1.1% до 2.86 лв./броя), кравето сирене (+1.0% до 11.33 лв./кг), кисело мляко, 400 г кофичка (+0.8% до 1.24 лв./броя), ориза (+0.7% до 2.90 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на зрелия фасул, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+5.20 лева), кравето сирене (+4.08 лева), варено-пушения салам (+2.08 лева), слънчогледовото олио (+1.47 лева), замразеното пиле (1.26 лева), лещата (+1.21 лева) и захарта (+1.16 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници - от минус 1.7% до плюс 1.5 на сто.

Най-много са поскъпнали ябълките (+1.5% до 1.36 лв./кг), следвани от бананите (+1.0% до 2.89 лв./кг), поевтинели са само лимоните (-1.7% до 2.93 лв./кг). Без промяна в цената са прасковите (2.03 лв./кг) и гроздето (2.08 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година повечето плодове са били по-евтини спрямо цените към 14 октомври 2022 година, с изключение на прасковите, като най-голяма е разликата на цените при гроздето и бананите.

При зеленчуците

на седмична база също поскъпналите са повече, като за тази група храни трендът е доста широк за сезона - от минус 0.6% до плюс 14.1 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+14.1% до 2.91 лв./кг), следвани от доматите от открити площи (+7.0% до 2.29 лв./кг), зрелия кромид лук (+4.7% до 1.12 лв./кг), картофите (+4.0% до 1.05 лв./кг), оранжерийните краставици (), +2.6% до 1.95 лв./кг), зелето (+2.2% до 0.92 лв./кг).

Поевтинял е само зеленият пипер (-0.6% до 1.65 лв./кг), а без промяна в цената са морковите (1.06 лв./кг) и червения пипер (1.97 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база повечето зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при оранжерийните домати (1.11 лева), домати от открити площи (0.59 лева), червения пипер (0.37 лева) и зрелия кромид лук.