Над 28% са поскъпнали храните за една година и с близо 20 на сто за девет месеца
През отминалите пет работни дни (3-7 октомври) храните на едро по стоковите тържища са се повишили с 1.38%, а най-голямо месечно нарастване на цените е регистрирано през март (+6.42%)
В първата работна седмица на октомври (3-7) храните на едро по стоковите тържища поскъпнаха за втора поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 7 октомври е 2.125 пункта спрямо 2.096 пункта към 30 септември или седмично нарастване на цените с 1.38 на сто.
Месечната равносметка
от началото на годината показва, че през седем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).
Общо от началото на годината до 7 октомври цените на храните на едро са се повишили с 19.45 на сто, а на годишна база, спрямо 7 октомври 2021 година ИТЦ е нараснал с 28.63% (от 1.779 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 29 са поскъпнали, 4 са поевтинели и един е без промяна в цената.
От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на ориза, а са поевтинели само малотрайните колбаси, вкл. шунка; при плодовете най-много са поскъпнали бананите, а е поевтиняло гроздето; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, а най-много са поевтинели морковите.
Задълбочава се разликата на цените по области
и през първата работна седмица на октомври за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 7.00 лева при кравето сирене (от 8.50 лв./кг в Добрич и Сливен до 15.50 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 5.30 лева (от 14.20 лв./кг във Велико Търново и Хасково до 19.50 лв./кг във Враца), 3.70 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 6.00 лв./кг в Ямбол), при каймата смес разликата е 2.85 лева (от 5.85 лв./кг в Плевен до 8.70 лв./кг във Враца), 2.50 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.50 лв./кг в Пловдив и София до 7.00 лв./кг в Силистра и Шумен), при слънчогледовото олио разликата е 2.20 лева (от 3.80 лв./кг в Хасково до 6.00 лв./кг в Силистра), 1.60 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.60 лв./кг в Силистра и София), при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново и Стара Загора до 1.90 лв./кг в Силистра и Смолян), 0.70 лева е разликата при захарта (от 1.70 лв./кг във Велико Търново до 2.40 лв./кг в Добрич и Русе), при яйцата разликата е 0.14 лева (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.36 лв./броя в София).
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 18, по един са поевтинелите и без промяна в цената, като трендът е в нормални граници - от минус 0.8% до плюс 9.1 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.
Най-много е поскъпнал, както вече посочихме оризът (+9.1% до 2.89 лв./кг), следван от зрелия фасул (+6.9% до 4.05 лв./кг), захарта (+5.4% до 2.54 лв./кг), замразеното пиле (+4.8% до 5.88 лв./кг), лещата (+4.7% до 4.01 лв./кг), брашното тип 500 (+3.8% до 1.36 лв./кг), яйцата (+3.2% до 0.32 лв./броя), прясното мляко (+2.2% до 2.33 лв./литъра), слънчогледовото олио (+2.1% до 4.80 лв./литъра), трайния варено пушен салам (+0.9%), пакетчето масло 125 грама (+0.7% до 2.84 лв./броя), пилешките кренвирши (+0.6% до 5.02 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.1% до 16.47 лв./кг).
Поевтинели са малотрайните колбаси (-0.8% до 5.95 лв./кг), а без промяна в цената е киселото мляко 3 и над 3% в кофичка от 400 г (1.23 лв./броя).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на зрелия фасул, а с над 1 лев са се повишили цените на 8 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.78 лева), кравето сирене (+3.94 лева), варено-пушения салам (+2.00 лева), слънчогледовото олио (+1.52 лева), замразеното пиле (1.40 лева), лещата (+1.27 лева), захарта (+1.12 лева) и пилешките кренвирши (+1.03 лева).
При плодовете
регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от минус 3.7% до плюс 19.4 на сто.
Най-много са поскъпнали прасковите (+19.4% до 2.09 лв./кг), следвани от бананите (+9.0% до 2.92 лв./кг), лимоните (+3.8% до 2.99 лв./кг) и ябълките (+1.5% до 1.35 лв./кг), поевтиняло е грездето (-3.7% до 2.06 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 7 октомври 2022 година, като най-голяма е разликата при бананите и лимоните.
При зеленчуците
на седмична база също поскъпналите са повече, като за тази група храни трендът е доста широк за сезона - от минус 0.9% до плюс 15.4 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+15.4% до 2.70 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (+10.3% до 1.92 лв./кг), червения пипер (+6.3% до 2.03 лв./кг), зелето (+4.7% до 0.90 лв./кг), доматите от открити площи (+4.4% до 2.15 лв./кг), лук кромид зрял (+1.9% до 1.08 лв./кг), картофите (+1.0% до 1.03 лв./кг).
Поевтинели са морковите (-0.9% до 1.06 лв./кг) и зеления пипер (-0.6% до 1.65 лв./кг).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база повечето са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при оранжерийните домати (0.60 лева), домати от открити площи (0.57 лева) и червения пипер (0.40 лева).