След като четири поредни седмици храните на едро по стоковите тържища поскъпваха, през отминалите пет работни поевтиняха. Последното понижение на цените преди това беше през третата седмица на август.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 23 септември е 2.066 пункта спрямо 2.089 пункта към 16 септември или седмичното поевтиняване с 1.11 на сто.

Преди това две поредни седмици - (22-26 август) и (29 август-2 септември) храните поскъпваха еднакво, с 0.24%, през следващите две (5-9 септември) и (12-16 септември) цените на храните нарастваха съответно с 0.39% и 0.77 на сто.

На годишна база, спрямо 23 септември 2021 година, ИТЦ е нараснал с 25.74% (от 1.643 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 19 са поевтинели, 15 са поскъпнали и два без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много е поевтиняло замразеното пиле, а най-много е поскъпнало пакетчето масло 125 грама; при плодовете най-много са поевтинели прасковите, а най-много е поскъпнало гроздето; при зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици, а най-много са нараснали цените на оранжерийните домати.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

и през четвъртата седмица на септември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 9.00 лева при кравето сирени (от 6.50 лв./кг в Сливен до 15.50 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 7.35 лева (от 11.65 лв./кг в Благоевград до 19.00 лв./кг в Пловдив); 3.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.10 лв./кг в София до 6.00 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 3.06 лева (от 5.84 лв./кг в Плевен до 8.90 лв./кг във Враца); 3.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 7.00 лв./кг в Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 2.15 лева (от 3.85 лв./литъра в Хасково до 6.00 лв./литъра в Силистра); 1.60 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.60 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 1.40 лева (от 1.60 лв./кг в Бургас до 3.00 лв./кг в Кърджали); 0.90 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново, Стара Загора до 1.90 лв./кг в Силистра и Смолян); при яйцата разликата е 0.11 лева (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.33 лв./броя в Кърджали и Сливен).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 9, поскъпналите също са 9, а без промяна на цената са яйцата (0.31 лв./броя) и кравето сирене (11.04 лв./кг), като трендът е в нормални граници - от минус 5.4% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поевтиняло както вече посочихме замразеното пиле (-5.4% до 5.56 лв./кг), следвано от ориза (-5.2% до 2.57 лв./кг), зрелия фасул (-4.6% до 3.72 лв./кг), лещата (-2.6% до 3.74 лв./кг), брашното тип 500 (-2.6% до 3.74 лв./кг), слънчогледовото олио (-2.3% до 4.66 лв./литъра), трайният варено-пушен салам (-0.7% до 10.85 лв./кг).

Най-много е поскъпнало пакетчето 125 грама масло (+4.5% до 2.78 лв./броя), следвано от прясното мляко, 3% масленост (+2.3% до 2.26 лв./литъра), пилешките кренвирши (+1.6% до 5.02. лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.0% до 6.01 лв./кг), захарта (+0.9% до 2.37 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.9% до 16.45 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на зрелия фасул, а с над 1 лев са се повишили цените на 5 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+5.02 лева), кравето сирене (+3.74 лева), варено-пушения салам (+1.87 лева), слънчогледовото олио (+1.47 лева) и лещата (1.11 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, с изключение на гроздето, което е поскъпнало със 7.5% до 2.14 лв./кг, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от минус 12.8% до плюс 7.5 на сто.

Най-много са поевтинели прасковите (-12.8% до 1.64 лв./кг), следвани от лимоните (-1.7% до 2.84 лв./кг), ябълките (-0.7% до 1.34 лв./кг), бананите (-0.7% до 2.60 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година повечето плодове са били по-евтини спрямо цените към 23 август 2022 година, с изключение на прасковите, които са били по-скъпи.

При зеленчуците

на седмична база също поевтинелите са повече, като за тази група храни трендът е доста широк за сезона - от минус 18.3% до плюс 6.9 на сто. Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-18.3% до 1.70 лв./кг), следвани от зелето (-9.6% до 0.85 лв./кг), тиквичките (-9.2% до 1.19 лв./кг), зрелия кромид лук (-8.6% до 1.06 лв./кг), картофите (-4.8% до 0.99 лв./кг).

Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+6.9% до 2.33 лв./кг), следвани от доматите от открити площи (+4.2% до 2.00 лв./кг), морковите (+3.9% до 1.07 лв./кг), червения пипер (+1.1% до 1.92 лв./кг), зеления пипер (+0.6% до 1.64 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база повечето са поскъпнали, с изключение на зелето, оранжерийните краставици и зеления пипер. Най-голяма е разликата на цените при доматите от открити площи (0.89 лева), следвани от зеления пипер (0.62 лева) и оранжерийните домати (0.38 лева).