Поевтиняването на храните по стоковите тържища продължава, но се забавя
За последните седем седмици цените на храните на едро са спаднали общо с 8.24 на сто, а за една година, спрямо 24 юни 2021 година, са нараснали с 30.45 на сто
След продължилото шест поредни седмици ускорено поевтиняване на храните по стоковите борси и тържища, през отминалата работна седмица (20-24 юни) цените на едро продължават да намаляват, но темпът на спад се забавя.
И още нещо, което прави впечатление, че за четвърта поредна седмица от общия брой (36) наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) хранителни продукти поскъпналите са малко повече от поевтинелите, но основната причина за общото поевтиняване се дължи на двуцифрения спад на цените на някои плодове и зеленчуци.
Равносметката показва, че храните на едро поевтиняват за седма поредна седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 24 юни е 2.039 пункта или седмично поевтиняване с 1.54%. В предходната седмица (13-17 юни) храните са поевтинели с 1.89 на сто. През първата пълна седмица на юни (6-10) цените на храните на едро са спаднали с 0.52%, през първата непълна седмица на настоящия месец (30 май-3 юни) храните по стоковите тържища са поевтинели с 2.12 на сто.
В последната седмица на май (23-27) цените са се понижили с 0.27 на сто, а последното повишение, за 26-та поредна седмица, е регистрирано в периода 3-5 май (+0.58%). Така за седем поредни седмици от 9 май до 24 юни храните на едро по стоковите борси и тържищата са поевтинели с 8.23 на сто.
Месечна равносметка
През май ДКСБТ отчита общо поевтиняване на храните на едро с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 24 юни цените на храните на едро са се повишили с 13.82 на сто.
На годишна база, спрямо 24 юни 2021 година, ИТЦ е нараснал с 30.45% (от 1.563 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 14 са поевтинели, 19 са поскъпнали и 3 са без промяна в цената, но общото поевтиняване за отминалата работна седмица, както и в предходните три, както вече беше отбелязано, се дължи на двуцифрен спад на цените на някои плодове и зеленчуци.
От млечните и месните храни и варивата най-много е поевтинял зрелият фасул, а най-много са поскъпнали замразеното пиле и слънчогледовото олио; при плодовете най-много са спаднали цените на черешите, а най-много са се повишили на ягодите; при зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните краставици и доматите от внос, а най-много са поскъпнали зелената салата и зелето.
Разлики на цените на едро по области
Ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.44 лева при кравето сирене (от 6.66 лв./кг в Добрич до 15.50 лв./кг в София); 6.50 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 11.00 лв./кг в Благоевград до 17.50 лв./кг в Кърджали); при замразеното пиле разликата е 3.90 лева (от 4.00 лв./кг във Варна, Пловдив и София до 7.98 лв./кг в Силистра); 3.50 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.00 лв./кг в Стара Загора до 5.50 лв./кг в Пловдив и Ямбол); при каймата смес разликата също е 3.50 лева (от 5.50 лв./кг в Бургас до 9.00 лв./кг в Пловдив); 2.00 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 4.00 лв./литъра в Благоевград до 6.00 лв./литъра в Пловдив); при ориза разликата е 1.60 лева (от 1.90 лв./кг в Смолян до 3.50 лв./кг в София); 1.56 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.79 лв./кг в Силистра до 2.35 лв./кг в Пловдив); при захарта разликата е 1.30 лева (от 1.60 лв./кг в Благоевград до 2.90 лв./кг в София); 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.22 лв./броя в Силистра до 0.32 лв./броя в Кърджали и София).
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 8, без промяна в цената е 1 продукт и поскъпналите са 11, като трендът е в нормални граници - от минус 3.7% до плюс 6.3 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.
На седмична база най-много са поевтинели яйцата (-3.7% до 0.26 лв./броя), следвани от зрелия фасул (-3.0% до 3.83 лв./кг), ориза (-0.7% до 2.71 лв./кг), прясното мляко (-0.5% до 2.12 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (-0.4% до 2.67 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.5% до 6.18 лв./кг). Без промяна в цената е трайният варено-пушен салам (10.67 лв./кг).
Най-много са поскъпнало замразеното пиле (+6.3% до 5.95 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (+3.8% до 5.23 лв./кг), кравето сирене (+3.2% до 10.12 лв./кг), захарта (+2.3% до 2.23 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.7% до 4.73 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.5% до 15.43 лв./кг) и лещата (+0.3% до 3.66 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.36 лева), кравето сирене (+3.06 лева) и слънчогледовото олио (+2.03 лева).
При зеленчуците
на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е много широк за този сезон - от минус 21.2% до плюс 9.3 на сто.
Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-21.2% до 2.31 лв./кг), следвани от доматите от внос (-21.0% до 2.07 лв./кг), оранжерийните краставици (-5.5% до 1.55 лв./кг), морковите (-3.7% до 1.05 лв./кг), краставиците от внос (-1.7% до 1.78 лв./кг). Без промяна в цената са зрелият кромид лук (1.07 лв./кг) и зрелият чесън (4.25 лв./кг).
Най-много е поскъпнала зелената салата (+9.3% до 0.82 лв./броя), следвана от картофите (+4.7% до 1.11 лв./кг), зелето (+3.4% до 0.92 лв./кг), репите (+1.2% до 0.85 лв./връзката).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата в цените при краставиците от внос, картофите и доматите от внос.
При плодовете
наблюдавани от ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е също в широки граници - от минус 12.8% до плюс 5.3 на сто.
Поевтинели са само черешите (-22.8% до 2.66 лв./кг), а без промяна в цената са бананите (2.52 лв./кг). Най-много са поскъпнали ягодите (+5.3% до 3.75 лв./кг), следвани от лимоните (+4.2% до 2.71 лв./кг) и ябълките (+1.4% до 1.44 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година черешите и ягодите са били по-евтини.
Още подробности за пазара на храни на едро на 3е-news:
https://3e-news.net/bg/a/view/34689/poevtinjavaneto-na-hranite-na-edro-prodyljava-sedma-poredna-sedmica