Цените на петрола днес се повишиха с над 2 долара за барел на фона на информациите за американски ракетни удари срещу проирански групировки в Сирия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Инвеститорите са обезпокоени, че атаките, извършени в отговор на поредица от нападения срещу американски военни в Ирак и Сирия, може да доведат до ескалация на конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас", което да предизвика ограничаване на доставките на петрол от региона на Близкия изток.

Към 12:20 ч. българско време фючърсите на сорта Брент, който е референтен за Европа, нараснаха с 2,18 долара или 2,48 на сто до 90,11 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 2,01 долара или 2,42 на сто до 85,22 долара за барел.

И двата сорта обаче са напът да отчетат седмична загуба за първи път от три седмици на фона на намаляването на рисковата премия, образувала се заради притесненията, че конфликтът в Близкия изток може да обхване още страни и да доведе до нарушаване на петролните доставки.

При вчерашната търговия петролните цени се понижиха след информацията за покачване на запасите от суровината в САЩ и повишаване на доларовия индекс.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 1,4 милиона барела през изминалата седмица до 421,1 милиона барела, според Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), надхвърляйки увеличението от 240 000 барела, очаквано от анализатори в проучване на Ройтерс.

Доларовият индекс също се повиши леко в четвъртък, което оказва натиск върху цените на петрола. По-силният долар намалява търсенето на петрол, тъй като прави стоката по-скъпа за тези, които притежават други валути, допълва агенцията.