Петролните цени се понижиха в азиатската търговия след покачване на запасите от суровината в САЩ и повишаване на доларовия индекс, предаде Ройтерс. По този начин суровината отстъпи от вчерашното си повишение продиктувано от напрежението в Близкия изток.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, отчетоха спад с 28 цента или 0,3 на сто до 89,95 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол загубиха 18 цента или 0,2 на сто до 85,21 долара за барел.

Вчера цените и на двата контракта се повишиха с 2 на сто, но впоследствие отстъпиха и заради съобщенията, че Израел е склонен да отложи очакваното нахлуване в ивицата Газа.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 1,4 милиона барела през изминалата седмица до 421,1 милиона барела, според Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), надхвърляйки увеличението от 240 000 барела, очаквано от анализатори в проучване на Ройтерс.

Доларовият индекс също се повиши леко в четвъртък, което оказва натиск върху цените на петрола. По-силният долар намалява търсенето на петрол, тъй като прави стоката по-скъпа за тези, които притежават други валути, допълва Ройтерс.