В рамките на десетина дни станаха известни две големи сделки по придобивания в американския петролен бизнес. "Ексън мобил" (Exxon Mobil) обяви на 11 октомври, че планира да придобие местния си конкурент "Пайъниър нечъръл рисорсис" (Pioneer Natural Resources), а днес пък "Шеврон" (Chevron) анонсира придобиването на "Хес" (Hess Corp).

Сделката за  "Пайъниър нечъръл рисорсис" се оценява на 59,5 милиарда долара, като "Ексън мобил" предлага да плати по 253 долара за акция.

Сделката за "Хес" пък се оценява на 53 милиарда долара, но стойността й ще достигне до 60 милиарда долара, ако бъдат взети предвид и дълговете на компанията.

"Шеврон" планира да извърши плащането по придобиването на по-малката петролна компания изцяло в акции. Акционерите на "Хес" ще получат за всяка своя ценна книга по 1,025 акции на петролния гигант.

Бордовете на директорите на двете компании са одобрили сделката, но тя все още трябва да бъде потвърдена от акционерите в "Хес".

Ако осъществи придобиването на конкурентната компания, "Шеврон" ще придобие контрол над голямо петролно поле в южноамериканската държава Гаяна, както и дял в американското находище "Бакен" за шистов петрол, в щата Северна Дакота.

"Пайъниър нечъръл рисорсис" също е специализирана в добива на шистов петрол и газ и с придобиването й "Ексън мобил" ще получи доминираща позиция в най-големия петролен и газов регион в САЩ, известен като Пермски басейн.

Пермският басейн е разположен в западната част на щата Тексас и в щата Ню Мексико. Експлоатацията на неговите природни ресурси ще гарантира на "Ексън мобил", че в продължение на десетилетие ще си осигури петролни и газови добиви на ниски цени.

Сделката за "Пайъниър нечъръл рисорсис" е най-голямата в историята на "Ексън мобил", след като през 1998 г. придоби петролната компания "Мобайл ойл" (Mobil Oil) за 81 милиарда долара, посочва Ройтерс.

Сделките се извършват на фона на високи пазарни цени на черното злато, а големите компании използват свръхпечалбите си, за да купят свои по-малки конкуренти, посочва АП.