Продажбите на електромобили и plug in хибриди са се увеличили с 20% в световен мащаб през ноември. Това сочат последните данни на компанията за пазарни проучвания Rho Motion, цитирани от агенция "Ройтерс". Увеличението на продажбите се дължи главно на силния растеж както в Северна Америка, така и в Китай, което компенсира слабите продажби в Европа, коментират експертите.

Общите продажби достигнаха нов месечен рекорд от 1,4 милиона единици, се казва в доклада. Тази цифра е повече от 1,1 милиона продадени електромобила спрямо ноември 2022 г. "Продажбите продължават да растат въпреки многото негативни настроения на пазара и очакваме те да останат силни и през декември", сподели мениджърът на данни Чарлз Лестър.

Според Rho Motion на световния пазар през ноември електрическите превозни средства с батерии (BEV) представляват 70% от общите продажби, а хибридните (plug in) електрически превозни средства (PHEV) съставляват останалите 30%.

Цифрите в Китай са се увеличили с 25%, а продажбите в Съединените щати и Канада също са отбелязали значителен тласък, нараствайки с 43%. Европа отчита 3% спад на продажбите спрямо същия месец на предходната година.

От Rho Motion коментират неотдавнашния спад в продажбите на електрически автомобили в Европа на скока в покупките в края на 2022 г., особено в Германия. Това увеличение се дължи на нарастващото търсене от потребителите и закупуването на електрически превозни средства преди края на държавните субсидии.

Въпреки че Германия намалява субсидиите си за електромобилите с батерии и Франция прецизира стимулите си да предпочита европейските електрически автомобили пред китайските модели, продажбите в Европа се очаква да останат стабилни, смята Лестър, цитиран от медията.

Това е главно защото производителите на автомобили са подложени на натиск да постигнат строги цели за емисиите с наближаването на 2025 г.

Припомняме, че наскоро стана ясно че големи производители в САЩ като Ford например съкращават милиарди долари инвестиции в електрически превозни средства - именно като начин да спестят пари, след като бяха обезкървени от профсъюзите.

В Европа клиентите са в очакване производителите да предложат по-евтини електромобили, който да бъдат и с бранда Made in Europe. Нелеката задача изисква време, но вече се появиха индикации, че редица предприятия се подготвят да пуснат електрически модели на пазара на цени от под 25 000 евро.

Високите лихвени проценти продължават да потискат пазара и да отблъскват клиентите. А приетите поръчки за електромобили в заводите на Volkswagen например са наполовина в сравнение с миналата година. Търговците в Германия и Италия, както и проучванията на четири глобални фирми за анализ на данни казват, че зад по-бавното навлизане стои нещо повече от икономическа несигурност, като потребителите не са убедени, че електромобилите отговарят на техните нужди за безопасност, пробег и цена.

"Основният проблем е в несигурността", смята и Томас Нидермайер, ръководител на семейна автокъща в Бавария. "Мнозина предполагат, че технологията ще се подобри и предпочитат да изчакат три години за следващия модел, отколкото да купят превозно средство сега, което бързо ще загуби стойност", обяснява той. Прогнозите на експертите са, че делът на електромобилите в Европа ще задмине този на колите с ДВГ още през 2025 г.