Евентуален мораториум върху строителството на газопровода "Северен поток-2", за какъвто настояват противниците на проекта, не е изгоден за Германия, тъй като ще доведе до поскъпване на газа за германските потребители. Това отговори днес председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст на запитване на ТАСС.

Мораториум върху строителството противоречи на интересите на Германия, тъй като ще оскъпи доставките от Русия за купувачите на газ. Германското правителство и ЕС трябва най-накрая да реагират на санкциите на САЩ, приемайки ответни мерки, отбеляза Ернст, който е представител на партия "Левите".

За мораториум призова вчера координаторът на германското правителство по трансатлантическото сътрудничество, депутатът Петер Байер.

САЩ оказват санкционен натиск върху участниците в проекта, докато Берлин продължава да приема проекта като икономически въпрос и настоява за довършването му.

"Окончателно газопроводът "Северен поток 2" ще бъде завършен тази година", заяви на 26 март председателят на надзорния съвет на Газпром Виктор Зубков, цитиран от агенция ТАСС. Остава съвсем малка част да бъде завършена, след като вече са прокарани над 90 на сто от газопровода, допълни Зубков.

Два дни по-късно, на 28 април, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в излъчено интервю за Си Ен Ен, че в крайна сметка зависи от строителите дали газопроводът "Северен поток-2" ще бъде завършен въпреки противопоставянето на Вашингтон, предаде Ройтерс.

На въпрос дали американското правителство може да направи нещо, за да спре газопровода от Русия до Германия, Блинкън отговори следното: "Е, в крайна сметка това зависи от тези, които се опитват да построят газопровода и да го завършат. Ние просто искахме да сме сигурни в правилното разбиране на нашата позиция, нашето противопоставяне на газопровода".

По темата за строителството на "Северен поток-2" американският държавен секретар, цитиран от ТАСС, отбеляза още, че според САЩ идеята не е добра и е било важно въпросът да може да се обсъди пряко с близкия партньор Германия, както именно е направил той. По думите му Конгресът е на същото мнение. Според (американското) законодателство ние наложихме санкции срещу компаниите, които участват в строителството и се опитват да завършат газопровода. Ясно заявихме, че ще продължим да го правим, подчерта Блинкън.

Европейският газотранспортен оператор Газкейд (Gascade) съобщи, цитиран от ТАСС, че втората линия на европейския газопровод Ойгал (Eugal), който трябва да пренася газ от строящия се "Северен поток-2", е пусната в експлоатация днес. Първоначално се планираше съоръжението да заработи с пълна мощност през януари тази година, но пускането бе отложено заради забавяне в изграждането на инфраструктура.

Първата линия на Ойгал, с капацитет 30,9 млрд. куб метра газ годишно, заработи в началото на 2020 година. Пускането и на втората линия ще даде възможност преносът на синьо гориво да бъде увеличен до 55 млрд. куб метра годишно. По този тръбопровод газът, постъпващ от "Северен поток-2", би трябвало да бъде транспортиран от хъбове в Северна Германия в южно направление.