Администрацията на президента Джо Байдън обмисля допълнителни санкции, за да блокира изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия за Германия.

Сред санкционираните може да бъде и проектната компания "Норд стрийм 2", съобщи агенция Блумбърг, като се позова на три запознати с въпроса източника.

Санкциите могат да бъдат наложени и на застрахователна компания, която работи с плавателните съдове, полагащи тръбите на газопровода, както и на други компании, осигуряващи материали и помощни плавателни съдове за проекта, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският Държавен департамент следи усилията руският газопровод "Северен поток-2" да бъде довършен и анализира информацията за участващите в него компании, заяви вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Всяко юридическо лице, участващо в "Северен поток-2", рискува американски санкции и трябва незабавно да се откаже от работата си по тръбопровода", предупреди той.

И добави, че правителството на Байдън е твърдо решило да спазва законодателството от 2019 и 2020 г., предвиждащо санкции за тръбопровода.

"Президентът смята, че проектът "Северен поток-2" е лоша сделка както за Германия и Украйна, така и за съюзниците на САЩ от Централна и Източна Европа", заяви още Блинкън.