Санкциите на САЩ срещу проекта Северен поток 2 са принудили най-малко 18 европейски компании да спрат работата си по него, според доклад на Държавния департамент за американския Конгрес, до който се е сдобила ДПА.

Цюрихската застрахователна група и инженерната компания Билфингър са само две от компаниите, изоставили спорния проект, според доклада.

В него се посочва, че са се водили и се водят консултации със съюзници и партньори във връзка с проекта. Държавният департамент се е консултирал с чужди правителства чрез демарши, чрез постоянен ангажимент от посланиците и високопоставени представители в европейските столици, както и чрез срещи със страни членки на ЕС и други европейски страни във Вашингтон през февруари, се казва в документа.

Държавният департамент твърди, че газопроводът, който ще докара руски газ директно до Германия под Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност, като прави Европа прекалено зависима от руски енергийни доставки.

Изграждането на газопровода бе спряно след американските санкции през 2019 г., но работата на малък участък бе подновена в края на 2020 г.

В санкционния списък на САЩ е бил поставен и корабът "Фортуна", който участва в изграждането на тръбопровода, както и собственикът му - компанията КВТ-Рус, се казва в съобщение на сайта на американското министерство на финансите.

Те попадат в санкционния списък в рамките на закона за Защита на енергийната сигурност на Европа, посочва ТАСС, цитирана от БТА.