Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) запази днес прогнозите си за световното търсене на петрол, подчертавайки несигурността, която пандемията от Ковид-19 продължава да оказва върху пазарите, предаде Франс прес.

Очакваното възстановяване през 2021 година е било съпътствано от редица трудности, някои от които ще продължат и през идната година, отбелязва картелът в месечния си доклад. Балансът на пазара продължава да бъде определян от хода на пандемията, която е ключов фактор на несигурност, според ОПЕК.

Прогнозите за световното търсене на този етап все пак бяха потвърдени. За текущата година ОПЕК продължава да предвижда скокът на търсенето на суров петрол да достигне 5,7 милиона барела дневно или общо световно търсене от 96,6 милиона барела дневно.

Въпреки това показателите са били коригирани по-подробно към повишение за първото шестмесечие и към понижение за последните две тримесечия.

Корекцията за четвъртото тримесечие отразява основно мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19 в Европа и потенциалното влияние на новия вариант Омикрон, отбелязва БТА.

Очаква се през 2022 година търсенето да нарасне с 4,2 милиона барела дневно.

Влиянието на новия вариант Омикрон ще е умерено и краткосрочно, тъй като светът е по-добре подготвен да се справя с Ковид-19 и трудностите, причинени от него, смятат авторите на доклада.

Тези коментари идват, след като страните от картела и съюзниците им в рамките на споразумението ОПЕК+ решиха неотдавна да продължат с политиката си на постепенно увеличение на производството.

Така през ноември ОПЕК е увеличил добива си с 285 000 барела дневно спрямо октомври, според вторични източници, цитирани в доклада. Производството е било задвижвано най-вече от Саудитска Арабия, Ирак и Нигерия.