Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, заедно известни като ОПЕК+, се споразумяха днес да се придържат към сегашната си политика на месечно увеличаване на добива на петрол въпреки опасенията, че освобождаването на резерви от САЩ и новият вариант на коронавируса ще доведат до нов срив в цените на петрола, предаде Ройтерс.

След новината за сделката сортът Брент поевтиня с над 1 долар и се търгуваше под 70 долара за барел, значително над тригодишните върхове от октомври от над 86 долара за барел. Цените през ноември вече регистрираха най-големия си месечен спад от началото на пандемията.

Според съществуващия пакт, ОПЕК+ увеличава добива с 400 000 барела на ден всеки месец, премахвайки рекордните съкращения, договорени през 2020 г., когато търсенето се срина заради пандемията.

Споразумението да се придържа към този пакт и да добавя по 400 000 барела на ден и през януари, потвърдено от проектоизявление на ОПЕК+ и източници на алианса, изпрати котировките под 67 долара за барела, преди те отново да възстановят известни позиции.

Членките на ОПЕК+ се съпротивляват на исканията на САЩ за по-бързо увеличаване на добива на петрол в подкрепа на световната икономика, опасявайки се, че свръхпредлагането може да навреди на крехкото възстановяване на енергийния сектор.