Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви днес в Рияд, че производителите от ОПЕК+ ще се опитат да не допускат резки колебания в цените на петрола, предаде Ройтерс. По думите му настоящата цена на черното злато повече или по-малко отразява баланса между производители и потребители.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера поевтиня до 66,38 долара за барел. В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК струваше 68,17 долара за барел. В петък един барел струваше 67,03 долара за барел.

Лавров говори на пресконференция заедно със саудитския си колега принц Фейсал бен Фархан Ал Сауд.

Русия и Саудитска Арабия играят важна роля в осигуряването на справедливи цени на петрола на световния пазар и продължават да координират усилията си в тази посока, каза външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бен Фархан Ал Сауд, цитиран от ТАСС, на съвместната пресконференция с Лавров.

Саудитска Арабия и Русия се стремят да осигурят справедливи цени на петрола и за производителите, и за потребителите, отбеляза той, допълвайки, че за тази цел е бил създаден механизмът ОПЕК+.

Успешно координираме действията си в тази насока и ще продължим да правим всичко необходимо в интерес на световната общност, подчерта саудитският външен министър.

Кое вдигна цената в началото на седмицата

Котировките на петрола се повишиха на 9 март сутринта в Азия на фона на очакванията за възстановяване на световната икономика, след като Сенатът на САЩ прие законопроекта за стимулиране от 1,9 трилиона долара, и вероятния спад на американските запаси от суровината. Укрепването на долара и отслабващите страхове от нарушаване на доставките от Саудитска Арабия след атаката срещу нейни петролни съоръжения обаче ограничиха ценовото покачване, предаде Ройтерс.

Как се определя цената

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Нападенията срещу петролни бази и реакциите

На пресконференцията с принц Фейсал бен Фархан Ал Сауд Сергей Лавров подчерта, че атаката срещу саудитски съоръжения за съхранение на петрол, извършена в неделя, е неприемлива.

САЩ и ЕС също осъдиха атаките, приписвани на йеменските бунтовници хуси по Саудитска Арабия и нейни петролни инсталации.

"Осъждаме отвратителните атаки, извършени от хусите с дрон или ракети срещу саудитските инсталации на Арамко и срещу други обекти", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс. "Тези атаки са неприемливи, те са опасни и излагат на риск живота на цивилните, в това число и на американски граждани", добави той.

"Честотата на атаките на хусите в Саудитска Арабия и изобщо подобни атаки не са поведение на група, която иска действително мир", заяви говорителят.

Брюксел също реагира на ударите на хусите. "ЕС осъжда последните атаки с ракети и дронове срещу Саудитска Арабия", каза говорител на ЕС.

ЕС обаче следи с безпокойство и атаките на военната коалиция, водена от Рияд, срещу хусите в Сана (нападение бе извършено в същия ден - неделя, в който бяха атакивани и петролните съоръжения на Арамко).

"Атаките срещу цивилни са неприемливи. ЕС призовава всички страни в конфликта в Йемен незабавно да се договорят за прекратяване на огъня. Усилията, положени неотдавна от международната общност, за да се създаде благоприятна динамика за политическо уреждане на конфликта, не трябва да бъдат компрометирани", каза европейският говорител.