Котировките на петрола спаднаха с над 1 процент, след като през уикенда в ОПЕК+ бе постигнато споразумение за увеличаване на добива, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море поевтиня с 1 долар или 1,4 на сто до 72,59 долара за барел, а американският лек суров понижи стойността си с 94 цента или 1,3 на сто до 70,87 долара за барел.

Страните от групата ОПЕК+ се споразумяха да увеличат от следващия месец добива на петрол и по този начин да допринесат за намаляване на цените на петрола в момент, когато световната икономика продължава да е в процес на възстановяване от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Групата, която включва страните от ОПЕК и партньори като Русия, миналата година намали производството на петрол с рекордните десет милиона барела на ден на фона на провокирания от пандемията спад на търсенето на петрол и рязкото падане на цените. Впоследствие групата започна постепенно да увеличава добива.

От август до декември тази година групата ще увеличи производството на петрол с два милиона барела на ден, се казва в изявление на ОПЕК.

В началото на месеца групата не успя да постигне споразумение заради искането на Обединените арабски емирства да им бъде разрешено да повишат своя добив. ОПЕК съобщи, че съгласно днешното споразумение пет държави също ще могат да увеличат собственото си производство - най-много ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия.

Световният петролен пазар, разтърсен в началото на пандемията миналата година, постепенно се възстановява. В петък лондонският сорт Брент от Северно море се търгуваше за около 73 долара за барел.